Cassata „grzech łakomstwa”

Cassata „grzech łakomstwa”
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • biszkopt
  • 400 g ricotta
  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 kieliszka likieru pomarańczowy
  • 3 łyżki cukru kandyzowanego
  • 50 g pistacji
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 150 g marcepan pomarańczowy
  • 2 opakowania lukru
  • czereśnie koktajlowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Foremkę wyłóż warstwą biszkopta. Nałóż farsz serowy. Przykryj drugą warstwą biszkopta. Przyciśnij deseczką i wstaw do lodówki na 2 godziny. Wywałkuj marcepan w pasek na szerokość rantu. Wyłóż cassatę na talerz. Rozgrzej lukier w naczyniu ze wrzątkiem. Polukruj górę ciasta. Przybierz rant paskiem marcepanu. Górę przybierz kandyzowanymi owocami.
Ser ricotta utrzyj w mikserze. Wymieszaj go z cukrem pudrem i likierem pomarańczowym. Orzeszki otrzyj ze skórki. Cukier kandyzowany pokrusz na małe kawałki. Czekoladę posiekaj nożem lub utrzyj na tarce. Wszystkie dodatki dodaj do masy serowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA