Czekoladowe tiramisu
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 żółtka
- ½ szklanki wody
- szklanka cukru
- 250g serka mascarpone
- szklanka śmietany 36%
- opakowanie biszkoptów
- ½ szklanki brandy
- 4 łyżki kakao
- 100g ciemnej czekolady
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mascarpone i dalej ubijać. Ubić śmietanę i dodać do żółtek, cukru i serka mascarpone. Brendy dodać do kawy rozpuszczonej w syropie cukrowym. W kawie na 1 sekundę zanurzyć herbatniki lub biszkopty i układać na dnie szklanek. Przykryć kremem przygotowanym ze śmietany, żółtek, cukru, mascarpone i białek. W mikrofalówce rozpuścić czekoladę i z niej zrobić kolejną warstwę. Operację powtórzyć – krem + czekolada. Umieścić w lodówce na 5 godzin.
Przed podaniem oprószyć kakao.
© Jacek Sikora
Przed podaniem oprószyć kakao.
© Jacek Sikora
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W