Pieczone pączki z lukrem buraczanym i kokosowym
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania wegańskie, Pączki
Składniki:
-
3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 100 ml letniego mleka roślinnego
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka purée z batatów
- ½ szklanki oleju kokosowego
- Do faszerowania: marmolada wieloowocowa lub z róży
- Do ozdoby: cukier puder, woda, skórka pomarańczowa
- Lukier buraczany:
- ¼ szklanki cukru pudru
- sok z buraka
- Lukier kokosowy:
- ¼ szklanki cukru
- tłusta śmietanka z mleka kokosowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza purée z batatów i olejem kokosowym odmierzyć, włożyć do miski i zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego przez 1 - 2 minuty. Następnie dodawać po jednej łyżce purée z batatów i zagniatać kolejne 3 - 5 minut do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni. Wtedy dodawać po jednej łyżce oleju i zagniatać ciasto kolejne 3 - 5 minut, a gdy będzie odchodzić od dłoni przełożyć do delikatnie oprószonej mąką miski i odłożyć na 1 godzinę do wyrastania. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na placek grubości 0,5 - 1 cm i wykrawać z niego kółka. W kółko wycinać dziurkę, a tak przygotowanego pączka odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć czystą ściereczką. Kiedy wszystkie pączki będą gotowe zostawić do wyrastania na 1/2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do gorącego piekarnika wsunąć wyrośnięte pączki i piec przez 15 - 18 minut. Następnie wystudzić, przygotować lukry i ozdobić pączki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź