Ciasto parzone ptysiowe

Ciasto ptysiowe
Oceń przepis:
345 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 jaja średniej wielkości

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondelku zagotowujemy wodę wraz z masłem i szczyptą soli. Na raz wsypujemy przesianą mąkę i ucieramy wszystko za pomocą drewnianej łyżki, aż ciasto zacznie się błyszczeć, będzie gładkie i odklei się od brzegów rondla. Ściągamy je z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
Do chłodnego ciasta dodajemy po jednym, całym jajku i miksujemy aż do wykorzystanie wszystkich jaj. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż budyń.
Przekładamy je do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem. Należy zostawić ok. 2-3 cm odległości między ciastkami, ponieważ w trakcie pieczenia puchną i rosną.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut, później obniżamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 5-10 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA