Ciasto parzone ptysiowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 jaja średniej wielkości
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondelku zagotowujemy wodę wraz z masłem i szczyptą soli. Na raz wsypujemy przesianą mąkę i ucieramy wszystko za pomocą drewnianej łyżki, aż ciasto zacznie się błyszczeć, będzie gładkie i odklei się od brzegów rondla. Ściągamy je z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
Do chłodnego ciasta dodajemy po jednym, całym jajku i miksujemy aż do wykorzystanie wszystkich jaj. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż budyń.
Przekładamy je do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem. Należy zostawić ok. 2-3 cm odległości między ciastkami, ponieważ w trakcie pieczenia puchną i rosną.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut, później obniżamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 5-10 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do chłodnego ciasta dodajemy po jednym, całym jajku i miksujemy aż do wykorzystanie wszystkich jaj. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż budyń.
Przekładamy je do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem. Należy zostawić ok. 2-3 cm odległości między ciastkami, ponieważ w trakcie pieczenia puchną i rosną.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut, później obniżamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 5-10 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W