Maślane naleśniki z marakują, kokosem oraz sosem imbirowo-cynamonowym - Joanna Wąsowicz
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
-
2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka pełnotłustego
- szczypta soli
- kilka łyżek cukru palmowego
- jajko
- woda gazowana
- łyżka masła ghee
- puszka mleka kokosowego, z którego można zdjąć śmietankę
- 5/6 marakui
- cukier palmowy
- 3 szklanki wody
- laska cynamonu
- 6/7 cm imbiru
- cukier
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z mąki, mleka, i jajka robię ciasto na naleśniki, dodaję szczyptę soli, cukier i wodę mineralną. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany. Smażę na maśle gee nieduże naleśniki.
Z mleka kokosowego zdejmuję śmietankę i ubijam ją z cukrem, potem schładzam.
Do garnka wstawiam wodę, dodaję cynamon, imbir, cukier i wszystko zagotowuję. Po nabraniu odpowiedniego smaku, wszystko przecedzam. Gorące naleśniki przekładam kolejno bitą śmietaną i marakują. Całość polewam sosem.
Z mleka kokosowego zdejmuję śmietankę i ubijam ją z cukrem, potem schładzam.
Do garnka wstawiam wodę, dodaję cynamon, imbir, cukier i wszystko zagotowuję. Po nabraniu odpowiedniego smaku, wszystko przecedzam. Gorące naleśniki przekładam kolejno bitą śmietaną i marakują. Całość polewam sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W