Moskole z bryndzą i sosem żurawinowo-pomarańczowym

Moskole z bryndzą i sosem żurawinowym
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
Sos żurawinowo-pomarańczowy:
Dodatki:
  • bryndza

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki prześnij przez praskę. Dodaj mąkę i jajka i wyrób ciasto.
Z ciasta uformuj placki o grubości do 3 cm. Placki smaż na suchej patelni z dwóch stron, aż się przyrumienią.
W garnku podgrzej sok pomarańczowy z imbirem. Dodaj do niego sok z cytryny, cynamon, czerwony pieprz i konfiturę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Sos gotuj, aż się zredukuje.
Placki podawaj z pokruszoną bryndzą i sosem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA