Ciastka arabskie bazbuse
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań 2 (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
Składniki:
- 10 dag wiórków kokosowych
- 2 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 20 dag masła
Na syrop
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę manną, cynamon, kokos, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypuję do miski. Składniki połączyć za pomocą łopatki. Dodaję miękkie masło i mleko, wszystko wyrobić ręką. Przygotuję blachę ciasto rozprowadzić na wyłożonej pergaminem blaszce i pokroić na niewielkie kwadraty. Blachę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 45 minut. Do garnka wlać wodę, dosypać cukier i dodać sok z cytryny. Całość zagotować w dość wysokiej temperaturze, poczekać aż zgęstnieje. Ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe polać syropem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia arabska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W