Pączki z ricotty z pomarańczą i miodem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pączki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 350 g sera ricotta plus 120 g na przybranie
- 60 g sera koziego caprino lub innego miękkiego sera koziego
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1½ łyżki świeżej mięty, drobno pokrojonej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 160 g zwykłej pszennej mąki (plus niewielka ilość na wszelki wypadek)
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g miałkiego cukru
- około 700 ml oleju słonecznikowego, do smażenia
- 4 łyżki miodu, lekko podgrzanego, do skropienia
- cukier puder, do oprószenia
- sól
Syrop pomarańczowy:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotować syrop pomarańczowy. Obrać pomarańczę ostrym nożem, ale tak aby odkroić tylko pomarańczową skórkę, a zostawić białą błonkę. Pokroić skórkę w cienkie paseczki. Do małego garnuszka wsypać cukier i wlać 100 ml wody. Wstawić na średni ogień, mieszać, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć płomień i gotować 3-4 minuty. Wrzucić paski skórki pomarańczowej i gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić skórkę w syropie do ostygnięcia.
Utrzeć 350 g ricotty z serem kozim i jajkami na gładką masę. Ucierając, dodać mleko, miętę i skórkę otartą z pomarańczy. Odstawić na bok.
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ¼ łyżeczki soli. Połączyć składniki płynne z suchymi tak, aby powstało ciasto. W razie potrzeby dodać mąki, aż masa uzyska półpłynną konsystencję. Odstawić na 10 minut na bok.
W niedużym rondlu rozgrzać olej słonecznikowy w takiej ilości, aby między powierzchnią oleju a krawędzią było około 4 cm. Kiedy olej osiągnie temperaturę ok. 180°C, wrzucać ostrożnie po łyżeczce ciasta. Od czasu do czasu obracając, smażyć 3-4 minuty, aż racuchy nabiorą złocistobrązowej barwy. Wyjmować łyżką cedzakową i osączać na papierowym ręczniku. Kontynuować czynności aż do wyczerpania ciasta.
Nałożyć racuchy na osobne talerzyki. Skrapiać ciepły, płynnym miodem. Przybierać łyżeczką ricotty i podawać natychmiast.
Utrzeć 350 g ricotty z serem kozim i jajkami na gładką masę. Ucierając, dodać mleko, miętę i skórkę otartą z pomarańczy. Odstawić na bok.
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ¼ łyżeczki soli. Połączyć składniki płynne z suchymi tak, aby powstało ciasto. W razie potrzeby dodać mąki, aż masa uzyska półpłynną konsystencję. Odstawić na 10 minut na bok.
W niedużym rondlu rozgrzać olej słonecznikowy w takiej ilości, aby między powierzchnią oleju a krawędzią było około 4 cm. Kiedy olej osiągnie temperaturę ok. 180°C, wrzucać ostrożnie po łyżeczce ciasta. Od czasu do czasu obracając, smażyć 3-4 minuty, aż racuchy nabiorą złocistobrązowej barwy. Wyjmować łyżką cedzakową i osączać na papierowym ręczniku. Kontynuować czynności aż do wyczerpania ciasta.
Nałożyć racuchy na osobne talerzyki. Skrapiać ciepły, płynnym miodem. Przybierać łyżeczką ricotty i podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia śródziemnomorska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W