Rabarbarowy deser parfait
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 miarki pokrojonego rabarbaru
- ćwierć miarki cukru
- białko jajka
- szczypta soli
- 1/3 miarki cukru
- 2/3 miarki gęstej śmietany
- łyżeczka ekstraktu wanilii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wrzucić rabarbar do rondla z cukrem i ćwiartką miarki wody. Gotować na wolnym ogniu do miękkości. Jeśli jest za rzadki, pozostawić na gazie i mieszać, żeby odparować nadmiar cieczy. Odstawić.
Ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podgrzać cukier w trzech łyżeczkach wody, aż zacznie się ciągnąć (etap poprzedzający karmelizację). Włączyć mieszadła miksera, wlać pianę i miksować do powstania chłodnej, sztywnej masy bezowej. W tym czasie ubić śmietanę z wanilią. Połączyć obie masy.
Rozłożyć rabarbar do czterech szampanek. Pokryć powstałą masą. Zakryć i schłodzić przez dwie godziny przed podaniem.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podgrzać cukier w trzech łyżeczkach wody, aż zacznie się ciągnąć (etap poprzedzający karmelizację). Włączyć mieszadła miksera, wlać pianę i miksować do powstania chłodnej, sztywnej masy bezowej. W tym czasie ubić śmietanę z wanilią. Połączyć obie masy.
Rozłożyć rabarbar do czterech szampanek. Pokryć powstałą masą. Zakryć i schłodzić przez dwie godziny przed podaniem.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W