Tosty francuskie, lemon curd i owoce
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- Lemon curd:
- sok z 3 cytryn
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- Tosty francuskie:
- 1 chałka pokrojona na grube kromki
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka miodu
- owoce sezonowe (agrest, borówki, jeżyny)
- płatki rumianku do ozdoby
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Lemon curd: w metalowej misce ubij żółtka z cukrem na puszystą masę, dodaj sok z cytryn, wymieszaj i przełóż nad rondelek z gotującą się wodą (uwaga: miska nie może dotykać gotującej się wody). Podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż masa zgęstnieje. Zdejmij miskę z rondelka i odstaw.
Tosty francuskie: w misce wymieszaj mleko z ubitym jajkiem i łyżką miodu. Następnie przełóż tę masę do głębokiego talerza. Maczaj w niej kromki chałki, a potem smaż na patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Przełóż tosty francuskie na talerz, dodaj po kilka łyżek lemon curdu, świeże owoce i posyp kwiatami rumianku.
Tosty francuskie: w misce wymieszaj mleko z ubitym jajkiem i łyżką miodu. Następnie przełóż tę masę do głębokiego talerza. Maczaj w niej kromki chałki, a potem smaż na patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Przełóż tosty francuskie na talerz, dodaj po kilka łyżek lemon curdu, świeże owoce i posyp kwiatami rumianku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W