Owsianka z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i kulkami twarogowymi w czarnym sezamie
Oceń przepis:
Przygotował:
Ewa Chodakowska
- Seria kulinarna:
- Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania dietetyczne
- Ilość osób:
- 2
- Kaloryczność:
- 530 kcal.
Składniki:
- 20 g płatków owsianych
- 10 g płatków jaglanych
- 10 g płatków ryżowych
- 10 g płatków gryczanych
- 10 ml oliwy
- 21 g suszonych pomidorów
- 8 g orzechów włoskich
- 40 g twarogu wiejskiego półtłustego
- 3 listki bazylii
- 2 gałązki kolendry
- 1 gałązka lawendy z kwiatami
- 4 g czarnego sezamu c
- 15 g jarmużu
- 5 g pestek słonecznika
- 5 g pestek dyni
- 8 g jagód goi
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do garnka wlej 2 łyżki oliwy, podgrzej nieco i wrzuć pokrojone suszone pomidory. Po ok. 5 minutach wsyp płatki owsiane oraz jaglane, zalej 100 ml wody i zagotuj, pamiętając o małym ogniu i częstym mieszaniu. Następnie dodaj pozostałe płatki i w razie potrzeby wodę. Sprawdź, czy płatki są miękkie, po czym zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem. Trzy liście bazylii rozetrzyj z odrobiną soli w moździerzu, dodając pozostałą oliwę. Z twarogu zrób małe kuleczki i obtocz je w pozostałych, posiekanych ziołach, oskubanej lawendzie oraz czarnym sezamie. Owsiankę i kulki twarogu wyłóż na talerz, posyp orzechami, ulubionymi pestkami i jagodami goi. Udekoruj surowym jarmużem i polej obficie oliwą bazyliową. To będzie piękny dzień! Smakową oliwę możesz przygotować z większości ziół, w zależności na jaki smak masz dzisiaj ochotę!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania dietetyczne
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W