Omlet francuski
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 duże jaja
- 1 łyżka śmietany kremówki (mleka, wody)
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 czubata łyżka startego sera, np. Gruyère, Comté, Bursztyn
- sól
- pieprz
- masło
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jaja wbijamy do miski, dodajemy śmietanę (lub wodę albo mleko), doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zioła (część zostawiając na koniec do dekoracji). Za pomocą widelca dokładnie ubijamy masę, aż żółtka połączą się z białkiem i śmietaną. Nie chodzi o ubicie masy, tylko dobre jej połączenie.
Rozgrzewamy dużą patelnię, a na niej masło. Jak tylko zacznie się pienić i nim zacznie brązowieć, rozlewamy je po całej powierzchni patelni i wlewamy masę jajeczną. Po krótkiej chwili, jak tylko spód zacznie się lekko ścinać, podważamy bok omletu i przelewamy część nieściętej masy pod spód.
Ustawiamy ponownie patelnię na ogniu, na środek jajecznego plaska sypiemy ser. Nim całkowicie masa się zetnie na powierzchni, zwijamy omlet w rulon lub składamy na pół i od razu ściągamy z patelni, najlepiej na podgrzany uprzednio talerz. Dekorujemy pozostałymi ziołami i serwujemy od razu. Świetnie smakuje z sałatką, często we Francji serwuje się omlet w towarzystwie podsmażonych ziemniaczków lub frytek.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź