Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 1 l wody
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 papryczka chili
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka przyprawy warzywnej
- świeża bazylia
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Pokrój papryczkę chili. Na dno garnka wlej olej i dodaj łyżkę masła. Kiedy się rozpuści dodaj warzywa i całość smaż ok. 2 minuty. Do zupy dodaj czerwoną soczewicę i wędzoną mieloną paprykę. Całość zalej wodą i gotuj, aż soczewica będzie miękka. Soczewicę należy doprawić na końcu, inaczej długo pozostanie twarda. Kiedy się ugotuje, zupę dopraw bulionem warzywnym. Całość zmiksuj na gładki krem. Podawaj ze świeżo pokrojoną bazylią.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W