Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 1 l wody
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 papryczka chili
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka przyprawy warzywnej
- świeża bazylia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Pokrój papryczkę chili. Na dno garnka wlej olej i dodaj łyżkę masła. Kiedy się rozpuści dodaj warzywa i całość smaż ok. 2 minuty. Do zupy dodaj czerwoną soczewicę i wędzoną mieloną paprykę. Całość zalej wodą i gotuj, aż soczewica będzie miękka. Soczewicę należy doprawić na końcu, inaczej długo pozostanie twarda. Kiedy się ugotuje, zupę dopraw bulionem warzywnym. Całość zmiksuj na gładki krem. Podawaj ze świeżo pokrojoną bazylią.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W