Chowder rakowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Dave Myers
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 2 kg ugotowanych raków (mniej więcej 20 średniej wielkości raków) – wyjmij mięso z pancerzyków
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula, pokrojona w półtalarki
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 gałązka selera, pokrojona w kostkę
- 250 ml białego wina
- 2 liście laurowe
- pęczek koperku, same łodyżki
- kilka gałązek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku, obrane, w całości
- skórka z połówki cytryny
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 anyż gwiazdkowy
Chowder:
- 30 g masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 750 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 4 małe pory, pokrojone w krążki
- listki koperku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Do podania:
- 4 łyżeczki gęstej ukwaszanej śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania wywaru. Wlej oliwę do dużego rondla z ciężkim dnem. Obsmaż warzywa, dodaj pancerzyki raków, zmiażdż je lekko, smaż, aż cały płyn odparuje. Wlej wino i gotuj przez parę minut. Dodaj 1,5 l wody i pozostałe składniki wywaru. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 40 min. Przelej przez sito, by uzyskać klarowny wywar.
Kiedy wywar będzie gotowy, przygotuj chowder. W dużym rondlu rozpuść połowę masła. Zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i pory, wymieszaj. Wlej wywar, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na małym ogniu, mniej więcej 15 min, do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Wymieszaj z pokrojonym koperkiem.
Resztę masła rozpuść na patelni. Wyjęte z pancerzy gony rakowe posyp solą i pieprzem, podsmaż na maśle i włóż do zupy. Podawaj chowder z łyżeczką śmietany na wierzchu.
Kiedy wywar będzie gotowy, przygotuj chowder. W dużym rondlu rozpuść połowę masła. Zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i pory, wymieszaj. Wlej wywar, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na małym ogniu, mniej więcej 15 min, do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Wymieszaj z pokrojonym koperkiem.
Resztę masła rozpuść na patelni. Wyjęte z pancerzy gony rakowe posyp solą i pieprzem, podsmaż na maśle i włóż do zupy. Podawaj chowder z łyżeczką śmietany na wierzchu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W