Chowder rakowy

Chowder rakowy
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Dave Myers

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 2 kg ugotowanych raków (mniej więcej 20 średniej wielkości raków) – wyjmij mięso z pancerzyków
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula, pokrojona w półtalarki
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 gałązka selera, pokrojona w kostkę
  • 250 ml białego wina
  • 2 liście laurowe
  • pęczek koperku, same łodyżki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku, obrane, w całości
  • skórka z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 anyż gwiazdkowy
Chowder:
  • 30 g masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 750 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 4 małe pory, pokrojone w krążki
  • listki koperku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
Do podania:
  • 4 łyżeczki gęstej ukwaszanej śmietany

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania wywaru. Wlej oliwę do dużego rondla z ciężkim dnem. Obsmaż warzywa, dodaj pancerzyki raków, zmiażdż je lekko, smaż, aż cały płyn odparuje. Wlej wino i gotuj przez parę minut. Dodaj 1,5 l wody i pozostałe składniki wywaru. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 40 min. Przelej przez sito, by uzyskać klarowny wywar.
Kiedy wywar będzie gotowy, przygotuj chowder. W dużym rondlu rozpuść połowę masła. Zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i pory, wymieszaj. Wlej wywar, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na małym ogniu, mniej więcej 15 min, do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Wymieszaj z pokrojonym koperkiem.
Resztę masła rozpuść na patelni. Wyjęte z pancerzy gony rakowe posyp solą i pieprzem, podsmaż na maśle i włóż do zupy. Podawaj chowder z łyżeczką śmietany na wierzchu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA