Kremowa zupa szparagowa - Monika Błotnicka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1,3 kg świeżych
- zielonych szparagów
- 30 g (2 łyżki) masła
- 1,5 litra rosołu drobiowego
- 2 łyżki mąki
- 125 ml śmietany lekko ubitej
- natka pietruszki – do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zielonych szparagów nie obieramy ze skórki. Odrywam zdrewniałe części szparagów, myję i osuszam. Szparagi kroję na mniej więcej 2,5 cm kawałki. W rondlu lub żaroodpornym naczyniu roztapiam masło na małym ogniu. Wrzucam szparagi, smażę 5 – 6 minut, często mieszam nie pozwalam się szparagom zarumienić. Dodaję rosół i doprowadzam całość do wrzenia na dużym ogniu. Szumuję i dalej gotuję na wolnym ogniu przez około 3 – 5 minut, nie dopuszczam do wrzenia, a gotuję do momentu, aż szparagi zmiękną, zachowując jednak kruchość – wyjmuję kilka główek szparagów do przybrania. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem i gotuję pod przykryciem około 15 – 20 minut, aż szparagi zupełnie zmiękną. Miksuję zupę w blenderze/ malaserze, doprowadzam do wrzenia na niezbyt dużym ogniu. Do śmietany przelewam część wrzącej zupy i mieszam – hartuję śmietanę. Całość później przelewam do zupy. Doprawiam do smaku jeśli jest taka potrzeba – sól, świeżo mielony pieprz. Rozlewam na talerze, przybieram główkami szparagów i natką pietruszki, opcjonalnie łyżką gęstej śmietany. Jeśli podaję na zimno rozlewam np. do szklanek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W