Kremowa zupa szparagowa - Monika Błotnicka

Kremowa zupa szparagowa - Monika Błotnicka
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1,3 kg świeżych
  • zielonych szparagów
  • 30 g (2 łyżki) masła
  • 1,5 litra rosołu drobiowego
  • 2 łyżki mąki
  • 125 ml śmietany lekko ubitej
  • natka pietruszki – do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zielonych szparagów nie obieramy ze skórki. Odrywam zdrewniałe części szparagów, myję i osuszam. Szparagi kroję na mniej więcej 2,5 cm kawałki. W rondlu lub żaroodpornym naczyniu roztapiam masło na małym ogniu. Wrzucam szparagi, smażę 5 – 6 minut, często mieszam nie pozwalam się szparagom zarumienić. Dodaję rosół i doprowadzam całość do wrzenia na dużym ogniu. Szumuję i dalej gotuję na wolnym ogniu przez około 3 – 5 minut, nie dopuszczam do wrzenia, a gotuję do momentu, aż szparagi zmiękną, zachowując jednak kruchość – wyjmuję kilka główek szparagów do przybrania. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem i gotuję pod przykryciem około 15 – 20 minut, aż szparagi zupełnie zmiękną. Miksuję zupę w blenderze/ malaserze, doprowadzam do wrzenia na niezbyt dużym ogniu. Do śmietany przelewam część wrzącej zupy i mieszam – hartuję śmietanę. Całość później przelewam do zupy. Doprawiam do smaku jeśli jest taka potrzeba – sól, świeżo mielony pieprz. Rozlewam na talerze, przybieram główkami szparagów i natką pietruszki, opcjonalnie łyżką gęstej śmietany. Jeśli podaję na zimno rozlewam np. do szklanek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA