Marynowane śledzie
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Śledzie
Składniki:
Zalewa:
- 2 cebule
- 3-4 liście laurowe
- łyżeczka ziela angielskiego
- ostra papryczka
- 100 ml octu spirytusowego
- 500 ml wody
Sos:
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka kopru włoskiego
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- mała garść zielonych oliwek
- ¼ szklanki soku z cytryny
- garść natki pietruszki ( posiekanej )
- ¼ szklanki oliwy
- mięta
- szalotka
Smażone kapary:
- olej do smażenia
- 3 czubate łyżki kaparów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Śledzie opłucz i ułóż w płaskim naczyniu.
Przygotuj zalewę. Ocet z wodą zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, cebulę pokrojoną w krążki i posiekaną papryczkę chili. Zalewę gotuj przez około 10 minut. Zalewa powinna być kwaśna od octu i lekko ostra. Zalewę ostudź - to bardzo ważne - i zalej nią śledzie. Odstaw na noc do lodówki.
Do śledzi przygotuj sos oliwkowy. Ziarna suchych przypraw upraż na patelni. W moździerzu utrzyj z odrobiną soli czosnek, a następnie wystudzone uprażone przyprawy.
Utrzyj posiekaną cebulę szalotkę, papryczkę chili, miętę i natkę pietruszki. Dolej oliwę i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie utrzyj.
Na koniec dodaj oliwki i też je utrzyj. Na koniec na rozgrzanym oleju usmaż kapary i odciśnij je na papierowym ręczniku. Śledzia podawaj z sosem i smażonymi kaparami. Smacznego!
Przygotuj zalewę. Ocet z wodą zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, cebulę pokrojoną w krążki i posiekaną papryczkę chili. Zalewę gotuj przez około 10 minut. Zalewa powinna być kwaśna od octu i lekko ostra. Zalewę ostudź - to bardzo ważne - i zalej nią śledzie. Odstaw na noc do lodówki.
Do śledzi przygotuj sos oliwkowy. Ziarna suchych przypraw upraż na patelni. W moździerzu utrzyj z odrobiną soli czosnek, a następnie wystudzone uprażone przyprawy.
Utrzyj posiekaną cebulę szalotkę, papryczkę chili, miętę i natkę pietruszki. Dolej oliwę i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie utrzyj.
Na koniec dodaj oliwki i też je utrzyj. Na koniec na rozgrzanym oleju usmaż kapary i odciśnij je na papierowym ręczniku. Śledzia podawaj z sosem i smażonymi kaparami. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Śledzie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W