Marynowane śledzie

Marynowane śledzie
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Śledzie

Składniki:

Zalewa:
Sos:
Smażone kapary:
  • olej do smażenia
  • 3 czubate łyżki kaparów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Śledzie opłucz i ułóż w płaskim naczyniu.
Przygotuj zalewę. Ocet z wodą zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, cebulę pokrojoną w krążki i posiekaną papryczkę chili. Zalewę gotuj przez około 10 minut. Zalewa powinna być kwaśna od octu i lekko ostra. Zalewę ostudź - to bardzo ważne - i zalej nią śledzie. Odstaw na noc do lodówki.
Do śledzi przygotuj sos oliwkowy. Ziarna suchych przypraw upraż na patelni. W moździerzu utrzyj z odrobiną soli czosnek, a następnie wystudzone uprażone przyprawy.
Utrzyj posiekaną cebulę szalotkę, papryczkę chili, miętę i natkę pietruszki. Dolej oliwę i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie utrzyj.
Na koniec dodaj oliwki i też je utrzyj. Na koniec na rozgrzanym oleju usmaż kapary i odciśnij je na papierowym ręczniku. Śledzia podawaj z sosem i smażonymi kaparami. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA