Pasta ful z bobu
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pasty do chleba
Składniki:
-
1 czerwona cebula
- 2 pomidory
- ½ papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- garść kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- oliwa z oliwek
- 500 g bobu, nieobranego
- 1 - 1 ½ szklanki wody
- sok z ½ cytryny
- sól i czarny pieprz
- do podania: oliwa, pokrojony pomidor, czerwona cebula, świeża kolendra oraz ulubione pieczywo
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w półksiężyce, pomidory pokroić w kostkę, a chili, czosnek i kolendrę posiekać. Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy, dodać cebulę i smażyć przez 2 - 3 minuty. Po tym czasie dodać chili, czosnek i kumin i smażyć kolejną minutę, na koniec dodać pomidory z kolendrą i sporą szczyptą soli, dusić wszystko przez 5 minut. Po tym czasie dodać bób oraz wodę, gotować pod przykryciem przez 10 - 12 minut do czasu, aż bób będzie miękki. Następnie zblendować blenderem na pastę, dodać sok z cytryny, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i schłodzić. Kiedy pasta całkowicie wystygnie przełożyć do miseczek, skropić obficie oliwą, posypać pokrojoną cebulką, pomidorami oraz kolendrą i podawać z pieczywem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź