Dżem z bekonu podany na serze

Dżem z bekonu podany na serze
Oceń przepis:
63 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pasty do chleba

Składniki:

  • 3 cebule
  • 350 g surowego, wędzonego boczku
  • 100 g brązowego cukru
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki whisky
  • 4-5 łyżek octu balsamicznego
  • odrobina masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • ulubiony ser dojrzewający (dziugas, grana padano)
  • bagietka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bekon drobno siekamy i wytapiamy go na małym ogniu na patelni. Jeśli boczek zaczyna przywierać, możemy dodać dosłownie łyżeczkę oleju na patelnię dla poślizgu. Gdy się wytopi, chrupiące kawałki przekładamy do miseczki, a na boczkowym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w cienkie piórka.

Cebulę smażymy powoli przez około 10-12 min na małym ogniu. Gdy zmieni kolor na lekko brązowy, dodajemy sos sojowy, brązowy cukier muscavado oraz opcjonalnie chlust bourbonu. Redukujemy. 

Na patelnię z karmelizowaną cebulą wrzucamy chrupiący bekon, dodajemy ocet balsamiczny i sos sojowy mieszamy, smażymy jeszcze przez 1-2 min i przekładamy do miseczki.

Bagietkę podsmażamy na maśle z czosnkiem, aż będzie złota i chrupiąca. Dżem podajemy na podsmażonej bagietce lub kawałkach dojrzewającego sera.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA