Dżem z bekonu podany na serze
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pasty do chleba
Składniki:
- 3 cebule
- 350 g surowego, wędzonego boczku
- 100 g brązowego cukru
- kilka łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki whisky
- 4-5 łyżek octu balsamicznego
- odrobina masła
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- ulubiony ser dojrzewający (dziugas, grana padano)
- bagietka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bekon drobno siekamy i wytapiamy go na małym ogniu na patelni. Jeśli boczek zaczyna przywierać, możemy dodać dosłownie łyżeczkę oleju na patelnię dla poślizgu. Gdy się wytopi, chrupiące kawałki przekładamy do miseczki, a na boczkowym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w cienkie piórka.
Cebulę smażymy powoli przez około 10-12 min na małym ogniu. Gdy zmieni kolor na lekko brązowy, dodajemy sos sojowy, brązowy cukier muscavado oraz opcjonalnie chlust bourbonu. Redukujemy.
Na patelnię z karmelizowaną cebulą wrzucamy chrupiący bekon, dodajemy ocet balsamiczny i sos sojowy mieszamy, smażymy jeszcze przez 1-2 min i przekładamy do miseczki.
Bagietkę podsmażamy na maśle z czosnkiem, aż będzie złota i chrupiąca. Dżem podajemy na podsmażonej bagietce lub kawałkach dojrzewającego sera.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź