Maltańska zupa rybna

Maltańska zupa rybna
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Maltę (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zupy

Składniki:

  • Bulion warzywny:
  • oliwa do smażenia
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
  • ½ laski cynamonu
  • 8 szklanek wody
  • 1 cebula
  • 1 kłącze selera naciowego
  • ½ bulwy kopru włoskiego
  • 2 marchewki
  • biała część pora
  • 3 ząbki czosnku
1 oczyszczona dorada
  • 4- 5 oczyszczonych mniejszych ryb (karmazyn, płotka lub okoń)
  • kilka dużych krewetek
  • cytryna
4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • garść zielonych oliwek
  • 1 batat
  • puszka pomidorów
  • 1 łyżka kaparów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Warzywa pokrój w kostkę. Na oliwie ogrzej przyprawy korzenne. Kiedy zaczną pachnieć, dodaj warzywa i liść laurowy. Podsmaż przez kilka minut i całość zalej wodą. Gotuj, aż płyn się zredukuje o jakieś 20%. Odcedź warzywa.

Ryby skrop sokiem z cytryny i wrzuć na mocno rozgrzany grill lub podpiecz w piekarniku w bardzo wysokiej temperaturze przez kilka minut (oczywiście grill da super aromat, więc lepiej je ugrillować). Do wywaru wrzuć ryby i gotuj ok 20 minut.

Czosnek, papryczkę chili, oliwki oraz batata pokrój i podsmaż na oliwie w garnku. Jak czosnek zacznie intensywnie pachnieć, dodaj pomidory z puszki i łyżkę kaparów. No i zalej rybnym bulionem, do którego wrzuć kawałki ugotowanych ryb.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA