Maltańska zupa rybna
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Maltę (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy
Składniki:
- Bulion warzywny:
- oliwa do smażenia
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
- ½ laski cynamonu
- 8 szklanek wody
- 1 cebula
- 1 kłącze selera naciowego
- ½ bulwy kopru włoskiego
- 2 marchewki
- biała część pora
- 3 ząbki czosnku
1 oczyszczona dorada
- 4- 5 oczyszczonych mniejszych ryb (karmazyn, płotka lub okoń)
- kilka dużych krewetek
- cytryna
4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- garść zielonych oliwek
- 1 batat
- puszka pomidorów
- 1 łyżka kaparów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Warzywa pokrój w kostkę. Na oliwie ogrzej przyprawy korzenne. Kiedy zaczną pachnieć, dodaj warzywa i liść laurowy. Podsmaż przez kilka minut i całość zalej wodą. Gotuj, aż płyn się zredukuje o jakieś 20%. Odcedź warzywa.
Ryby skrop sokiem z cytryny i wrzuć na mocno rozgrzany grill lub podpiecz w piekarniku w bardzo wysokiej temperaturze przez kilka minut (oczywiście grill da super aromat, więc lepiej je ugrillować). Do wywaru wrzuć ryby i gotuj ok 20 minut.
Czosnek, papryczkę chili, oliwki oraz batata pokrój i podsmaż na oliwie w garnku. Jak czosnek zacznie intensywnie pachnieć, dodaj pomidory z puszki i łyżkę kaparów. No i zalej rybnym bulionem, do którego wrzuć kawałki ugotowanych ryb.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź