Ryba smażona w algach z remuladą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 600 g filetów z dorsza lub gładzicy
- 40 cm świeżych wodorostów (listownicy cukrowej)
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 300 ml jasnego piwa
- 500 ml oleju roślinnego, do smażenia
Remulada
- 200 ml majonezu
- 100 g drobno pokrojonych pikli
- 1 łyżka curry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Połączyć w dużej misce suche składniki ciasta, Wymieszać ze stopionym masłem. Wlać piwo, roztrzepać na gładko.
Wymieszać składniki remulady.
Filety pokroić na porcje, z jednej strony nałożyć po kawałku wodorostów, pasującym rozmiarem. Zanurzać w cieście i smażyć na złoto w oleju rozgrzanym do 165-170 ºC. Podawać z remuladą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W