Ryba smażona w algach z remuladą

Ryba smażona w algach z remuladą
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 600 g filetów z dorsza lub gładzicy
  • 40 cm świeżych wodorostów (listownicy cukrowej)
Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 300 ml jasnego piwa
  • 500 ml oleju roślinnego, do smażenia
Remulada

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Połączyć w dużej misce suche składniki ciasta, Wymieszać ze stopionym masłem. Wlać piwo, roztrzepać na gładko.
Wymieszać składniki remulady.
Filety pokroić na porcje, z jednej strony nałożyć po kawałku wodorostów, pasującym rozmiarem. Zanurzać w cieście i smażyć na złoto w oleju rozgrzanym do 165-170 ºC. Podawać z remuladą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA