Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 1 op. ciasta filo (ok. 24 arkuszy)
- ok. 200 g roztopionego, ciepłego masła
- Farsz:
- 200 g pistacji
- 100 g migdałów
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 duże białko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka wody pomarańczowej
- skórka starta z połówki pomarańczy
- Syrop:
- 250 g cukru
- 300 ml wody
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżka wody pomarańczowej
- 1 laska cynamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pistacje i migdały kroimy dość drobno, mieszamy je z cynamonem i skórką z pomarańczy.
Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier, ciągle miksując. Na koniec dodajemy mieszankę z pistacjami i wodę pomarańczową. Mieszamy delikatnie za pomocą łopatki.
Ciasto filo rozmrażamy, wyciągamy z opakowania i przykrywamy wilgotną ściereczką. Układamy jeden arkusz, smarujemy go obficie roztopionym masłem, nakładamy następny, znów smarujemy. Postępujemy tak, aż nie wykorzystamy ⅓ wszystkich arkuszy.
W odległości ok. 4 cm od szerszego brzegu ciasta układamy wałek z farszu. Całość delikatnie, ale dość ściśle zwijamy. Następnie zwijamy na kształt ślimaka i przekładamy do natłuszczonej, okrągłej formy. Z pozostałym ciastem postępujemy jak wyżej i doklejamy wałek do powstałego ślimaka powiększając jego średnicę.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut.
W tym czasie przygotowujemy syrop. Wszystkie jego składniki przekładamy do rondelka i gotujemy na dość dużym ogniu, aż syrop zgęstnieje, lekko odparuje, a cukier się rozpuści. Ciepłym, ale nie wrzącym polewamy ciasto od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Studzimy i podajemy.
Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier, ciągle miksując. Na koniec dodajemy mieszankę z pistacjami i wodę pomarańczową. Mieszamy delikatnie za pomocą łopatki.
Ciasto filo rozmrażamy, wyciągamy z opakowania i przykrywamy wilgotną ściereczką. Układamy jeden arkusz, smarujemy go obficie roztopionym masłem, nakładamy następny, znów smarujemy. Postępujemy tak, aż nie wykorzystamy ⅓ wszystkich arkuszy.
W odległości ok. 4 cm od szerszego brzegu ciasta układamy wałek z farszu. Całość delikatnie, ale dość ściśle zwijamy. Następnie zwijamy na kształt ślimaka i przekładamy do natłuszczonej, okrągłej formy. Z pozostałym ciastem postępujemy jak wyżej i doklejamy wałek do powstałego ślimaka powiększając jego średnicę.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut.
W tym czasie przygotowujemy syrop. Wszystkie jego składniki przekładamy do rondelka i gotujemy na dość dużym ogniu, aż syrop zgęstnieje, lekko odparuje, a cukier się rozpuści. Ciepłym, ale nie wrzącym polewamy ciasto od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Studzimy i podajemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W