Zupa z liści paproci
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 225 g młodych liści paproci
- litr wywaru z drobiu
- 1/8 łyżeczki rozgniecionego szafranu
- 2 żółtka
- przecedzony sok z cytryny
- ćwierć miarki śmietany
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oczyścić liście paproci i wymyć 4 razy w zimnej wodzie. Odcedzić. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ok. 10 minut. Odcedzić i natychmiast zanurzyć w wodzie z lodem, żeby nie straciły barwy. Odcedzić, odstawić. Zagotować wywar drobiowy z szafranem. Wyłączyć gaz. Utrzeć żółtka z sokiem z cytryny. Wmieszać łyżkę wazową gorącego wywaru do żółtek. Wlać drugą łyżkę wazową. Wymieszać masę żółtkową w reszcie wywaru. Wmieszać śmietanę. Sprawdzić smak. Wrzucić liście paproci i powoli podgrzać, nie zagotowując.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W