Zupa z liści paproci

Zupa z liści paproci
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 225 g młodych liści paproci
  • litr wywaru z drobiu
  • 1/8 łyżeczki rozgniecionego szafranu
  • 2 żółtka
  • przecedzony sok z cytryny
  • ćwierć miarki śmietany
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oczyścić liście paproci i wymyć 4 razy w zimnej wodzie. Odcedzić. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ok. 10 minut. Odcedzić i natychmiast zanurzyć w wodzie z lodem, żeby nie straciły barwy. Odcedzić, odstawić. Zagotować wywar drobiowy z szafranem. Wyłączyć gaz. Utrzeć żółtka z sokiem z cytryny. Wmieszać łyżkę wazową gorącego wywaru do żółtek. Wlać drugą łyżkę wazową. Wymieszać masę żółtkową w reszcie wywaru. Wmieszać śmietanę. Sprawdzić smak. Wrzucić liście paproci i powoli podgrzać, nie zagotowując.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA