Sopa azteca – pikantna zupa pomidorowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- ½ kg pomidorów
- ½ cebuli
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 chili pasilla
- ok. 1 l bulionu drobiowego
- oliwa
- sok z cytryny
Do podania (wedle uznania):
- Ser paneer albo ricotta, ale twarda
- 1 papryczka chili ancho (pokrojona w paski i przesmażona),
- 10-12 tortilli kukurydzianych pokrojonych w paski i przesmażonych
- chichiarrón w mniejszych kawałkach
- plasterki awokado
- gęsta śmietana
- mięso kurczaka z bulionu
- listki kolendry
- limonka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Chili pasilla wkładamy do gorącej wody i gotujemy chwilę, aż zmięknie, wody spod papryczki nie wylewamy. Do kielicha blendera wrzucamy pomidory przekrojone na pół, dodajemy pokrojoną na kawałki cebulę i czosnek. Przekładamy podgotowaną papryczkę, podlewamy wodą spod gotowania i miksujemy na pastę.
W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i na ciepłą przecieramy przez sito pastę z pomidorów, po ok. 15 minutach podlewamy bulionem drobiowym. Doprawiamy solą i ewentualnie sokiem z cytryny. Serwujemy z pokrojonymi w paski i usmażonymi plackami tortilla, pokruszonym drobniej chichiarrón, plasterkami awokado, rwanym mięsem z bulionu drobiowego i gęstą śmietaną.
Tipy:
- Sopa azteca jest znana także jako sopa de tortilla.
- Oryginalnie powinnam dodać epazote, (komosa piżmowa, komosa meksykańska), komosę charakteryzuje ziołowy, mocny, gorzki smak z mdląco kwaśną nutą.
- W razie braku chili pasilla – użyjcie papryki wędzonej słodkiej i koniecznie pieprzu cayenne lub płatków chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia meksykańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W