Chicharrón con salsa roja – skwarki wieprzowe z salsą
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 1 kg skóry wieprzowej z tłuszczem lub tłusty boczek
- woda
- sól
Salsa roja:
- 4-5 pomidorów
- 1 mała cebula
- 2-3 papryczki guajillo suszone
- 2-3 papryczki jalapeño lub inne ulubione
- 3 ząbki czosnku
- woda
- sól
- pieprz
- oliwa
Ponadto:
- mała tortilla mała
- kilka sztuk awokado
- kolendra
- pasta z fasoli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kawałki, jeśli mamy ze skórą to ścinamy ją i nacinamy, a później kroimy na podobnej wielkości kawałki co reszta. Można pokroić w paski o szerokości palca i długości ok. 10 cm lub w grubszą kostkę 3 x 3 cm. Przekładamy boczek do garnka, doprawiamy solą, zalewamy wodą na ok. ⅓ wysokości wsadu w garnku i gotujemy, co jakiś czas mieszając do czasu, aż woda odparuje.
Następnie nadal w tym samym garnku zaczynamy smażyć kawałki mięsa, tłuszcz i skórę. Smażymy tak długo, aż skórka będzie wyglądem przypominała suchy pumeks, mięso zbrązowieje, całość zrobi się bardzo chrupiąca. Cały proces może zająć nawet 2 godziny. Odsączamy z tłuszczu, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i lekko studzimy.
W trakcie, gdy smażymy boczek na chicharrón, możemy przygotować salsa roja, czyli czerwony sos. Na suchą patelnię wrzucamy całe pomidory i świeże jalapeño. Co jakiś czas przekręcamy warzywa, aż ich skórka się przypali. Dorzucamy ząbki czosnku, papryki (uwaga, guajillo szybko się przypala) i jak tylko krótko się podpieką, zalewamy całość wodą (ok. 0,5 - 1 szkl.), krótko podgrzewamy, aż suszona papryka zmięknie. Następnie przelewamy całość do kielicha blendera i miksujemy na sos.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, podsmażamy na niej pokrojoną w paski cebulę i jak zmięknie, dolewamy sos z blendera. Podgrzewamy całość ok. 10 minut. Chicharrón możemy przerzucić do sosu i krótko podgrzać razem, aż lekko zmięknie, możemy również użyć sosu osobno, jako dodatek do tacos, tortilli etc.
Tipy:
- Chicharrón robi się dość długo, ale efekt wart zachodu.
- Chicharrón robi się również z kurczaka, wołowiny czy baraniny, ale najbardziej popularne jest z wieprzowiny.
- Chicharrón często podaje się z salsa verde, ale u nas trudne do odtworzenia, bo ciężko kupić tomatillos, czyli warzywo przypominające zielone pomidory.
- Tomatillos mają lekko cytrusowy smak idealnie pasujący do pikantnych potraw. Są podstawą sosów meksykańskich - to nieodzowny składnik salsy verde, a z dodatkiem chilli serrano, cebulą, czosnkiem i kolendrą stanowią sekret pysznego sosu enchilada.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź