Wieprzowina kakuni
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 5
Składniki:
- 2 kg boczku, bez skóry i kości
- 2 litry "wody ryżowej" (patrz niżej)
- 2 brązowe cebule, obrane
- 2 duże kawałki imbiru (każdy około 5 cm)
- 1 łyżeczka soli
- 6 jajek
- 1 łyżka musztardy japońska (karashi)
- 1 por japoński (lub 2-3 dymki) albo garść suszonych koreańskich nitek chili
Wywar do duszenia:
- 1 litr dashi
- 200 ml sake
- 100 ml mirinu
- 150 ml ciemnego sosu sojowego (koikuchi shoyu)
- ¼ szklanki czarnego cukru
- ¼ szklanki białego cukru
Szpinak w kapuście:
- 4 duże liście kapusty pekińskiej (hakusai)
- 1 pęczek szpinaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Woda ryżowa to mętna woda pozostała po myciu ryżu. Można ją wykorzystać na wiele sposobów. Do dużej miski z ryżem wlej wodę i wymieszaj rękami. Wylej wodę po pierwszym myciu. Powtórz czynność, zachowując wodę po każdym kolejnym myciu. Pracuj dotąd, aż woda będzie czysta. Jeśli nie zamierzasz robić ryżu, dodaj 1 łyżkę surowego ryżu do wody, w której gotujesz wieprzowinę.
Pokrój boczek w 5-centymetrową kostkę i smaż na patelni, aż zbrązowieje ze wszystkich stron. Przełóż boczek do dużego rondla.
Zalej boczek wodą ryżową, dodaj imbir, cebulę i łyżeczkę soli. Zagotuj, przykryj pokrywką lub kartuszem i gotuj 3-4 godziny, aż boczek zmięknie. Wyciągnij mięso z rondla, przykryj i włóż na noc do lodówki.
Wymieszaj składniki wywaru do duszenia i dodaj zimną wieprzowinę. Zagotuj, przykryj pokrywką lub kartuszem i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Zagotuj osobno 10 jajek we wrzątku przez 6 minut. Przełóż je do wody z lodem i obierz. Kiedy wieprzowina się zagotuje, wyciągnij ją, a w jej miejsce włóż jajka i zaczekaj, aż wszystko wystygnie.
Szpinak w kapuście: zagotuj liście kapusty w osolonej wodzie aż zmiękną, a potem przełóż je do wody z lodem. Wyciśnij nadmiar wody i połóż 2 liście obok siebie na bambusowej macie. Obgotuj szpinak i ułóż go pośrodku liści kapusty. Zawiń ciasno i wyciśnij nadmiar wody. Pokrój na 2,5 cm kawałki i postaw jak sushi.
Aby przygotować pory lub dymkę pokrój je na 5-7 cm kawałki i przekrój jeszcze raz wzdłuż. Rozwiń pory na prostokąty i pokrój je w słupki. Włóż je do wody z lodem na 10 minut, aż zaczną się zawijać. Zamiast nich można użyć suszonych, koreańskich nitek chili
Serwuj wieprzowinę z jajkami, szpinakiem w kapuście, porcją japońskiej musztardy i drobno posiekanym porem.
Pokrój boczek w 5-centymetrową kostkę i smaż na patelni, aż zbrązowieje ze wszystkich stron. Przełóż boczek do dużego rondla.
Zalej boczek wodą ryżową, dodaj imbir, cebulę i łyżeczkę soli. Zagotuj, przykryj pokrywką lub kartuszem i gotuj 3-4 godziny, aż boczek zmięknie. Wyciągnij mięso z rondla, przykryj i włóż na noc do lodówki.
Wymieszaj składniki wywaru do duszenia i dodaj zimną wieprzowinę. Zagotuj, przykryj pokrywką lub kartuszem i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Zagotuj osobno 10 jajek we wrzątku przez 6 minut. Przełóż je do wody z lodem i obierz. Kiedy wieprzowina się zagotuje, wyciągnij ją, a w jej miejsce włóż jajka i zaczekaj, aż wszystko wystygnie.
Szpinak w kapuście: zagotuj liście kapusty w osolonej wodzie aż zmiękną, a potem przełóż je do wody z lodem. Wyciśnij nadmiar wody i połóż 2 liście obok siebie na bambusowej macie. Obgotuj szpinak i ułóż go pośrodku liści kapusty. Zawiń ciasno i wyciśnij nadmiar wody. Pokrój na 2,5 cm kawałki i postaw jak sushi.
Aby przygotować pory lub dymkę pokrój je na 5-7 cm kawałki i przekrój jeszcze raz wzdłuż. Rozwiń pory na prostokąty i pokrój je w słupki. Włóż je do wody z lodem na 10 minut, aż zaczną się zawijać. Zamiast nich można użyć suszonych, koreańskich nitek chili
Serwuj wieprzowinę z jajkami, szpinakiem w kapuście, porcją japońskiej musztardy i drobno posiekanym porem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Kuchnia japońska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W