Szynka sarmacka pieczona w całości, podana z jabłkami faszerowanymi kaszanką i gulaszem z maślaków
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Grillowa Polana (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 szynka z kością z Sokołowa
- ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie, sól
- włoszczyzna młoda
- 2 białe cebule
Marynata:
- papryczka chili
- świeży tymianek
- szczypiorek
- miód
- ziele angielskie, gałka muszkatołowa, liść laurowy
- sól
- ocet jabłkowy
- musztarda francuska
Gulasz z maślaków:
- młoda włoszczyzna
- 3-4 cebule
- 1 kg maślaków
- 600 ml śmietanki 36%
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- koperek
Jabłka faszerowane kaszanką:
- 5-6 jabłek polskich
- 500 g kaszanki Sokołów
- 2-3 papryki czerwone
- 2 cebule
- musztarda rosyjska do smaku
- natka pietruszki, koperek, szczypiorek
- sól, pieprz czarny
Pieczone ziemniaki z serem:
- 15 – 20 młodych ziemniaków
- olej
- 300 g sera twarogowego wędzonego
- 100 ml śmietanki 36%
- szczypiorek, koperek
- sól, pieprz czarny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włoszczyznę, ziarna pieprzu i cebulę umieszczamy w rondlu, zalewamy wodą, wstawiamy całą szynkę, przykrywamy folią i umieszczamy na grillu w temp. 160 stopni. Pieczemy przez około 1,5 godziny. Po tym czasie za pomocą ostrego noża zdejmujemy skórę z mięsa, pozostawiając tłuszcz i nacinamy całą szynkę od strony tłuszczu.
Marynata: wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na pastę. Za pomocą pędzelka smarujemy szynkę od strony naciętej, zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy szynkę przez ok. 1 godzinę.
Gulasz z maślaków: na oleju przesmażamy obrane warzywa, pokrojone w grubsze kawałki, dodajemy cebule, podlewamy delikatnie wodą i dusimy niemal do miękkości. Dodajemy maślaki, wszystko razem dusimy i po odparowaniu dodajemy śmietankę. Na koniec dodajemy zieleninę i odparowujemy.
Faszerowane jabłka: jabłka wydrążamy. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kostkę i po chwili kaszankę, smażymy razem. Doprawiamy odważnie pieprzem, w razie potrzeby solą. Jeszcze musztarda i zielenina. Dokładnie mieszamy i wypełniamy kaszankowym nadzieniem jabłka. Układamy na płycie grillowej i pieczemy do momentu, aż jabłka się przyrumienią.
Ziemniaki dokładnie myjemy, zanurzamy w oleju z solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i układamy na płycie grillowej. Pieczemy do momentu, aż skórka ziemniaka będzie chrupiąca.
Ser kruszymy, dodajemy śmietankę, szczypiorek i koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy delikatnie, aby nie powstała nam pasta serowa. Gotowe, upieczone na chrupiąco ziemniaki rozwijamy z folii, przekrawamy na pół i posypujemy kruszonym twarogiem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź