Szynka sarmacka pieczona w całości, podana z jabłkami faszerowanymi kaszanką i gulaszem z maślaków

Szynka sarmacka
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Grillowa Polana (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 szynka z kością z Sokołowa
  • ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie, sól
  • włoszczyzna młoda
  • 2 białe cebule
Marynata:
  • papryczka chili
  • świeży tymianek
  • szczypiorek
  • miód
  • ziele angielskie, gałka muszkatołowa, liść laurowy
  • sól
  • ocet jabłkowy
  • musztarda francuska
Gulasz z maślaków:
  • młoda włoszczyzna
  • 3-4 cebule
  • 1 kg maślaków
  • 600 ml śmietanki 36%
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • koperek
Jabłka faszerowane kaszanką:
  • 5-6 jabłek polskich
  • 500 g kaszanki Sokołów
  • 2-3 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • musztarda rosyjska do smaku
  • natka pietruszki, koperek, szczypiorek
  • sól, pieprz czarny
Pieczone ziemniaki z serem:
  • 15 – 20 młodych ziemniaków
  • olej
  • 300 g sera twarogowego wędzonego
  • 100 ml śmietanki 36%
  • szczypiorek, koperek
  • sól, pieprz czarny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włoszczyznę, ziarna pieprzu i cebulę umieszczamy w rondlu, zalewamy wodą, wstawiamy całą szynkę, przykrywamy folią i umieszczamy na grillu w temp. 160 stopni. Pieczemy przez około 1,5 godziny. Po tym czasie za pomocą ostrego noża zdejmujemy skórę z mięsa, pozostawiając tłuszcz i nacinamy całą szynkę od strony tłuszczu.

Marynata: wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na pastę. Za pomocą pędzelka smarujemy szynkę od strony naciętej, zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy szynkę przez ok. 1 godzinę.

Gulasz z maślaków: na oleju przesmażamy obrane warzywa, pokrojone w grubsze kawałki, dodajemy cebule, podlewamy delikatnie wodą i dusimy niemal do miękkości. Dodajemy maślaki, wszystko razem dusimy i po odparowaniu dodajemy śmietankę. Na koniec dodajemy zieleninę i odparowujemy.

Faszerowane jabłka: jabłka wydrążamy. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kostkę i po chwili kaszankę, smażymy razem. Doprawiamy odważnie pieprzem, w razie potrzeby solą. Jeszcze musztarda i zielenina. Dokładnie mieszamy i wypełniamy kaszankowym nadzieniem jabłka. Układamy na płycie grillowej i pieczemy do momentu, aż jabłka się przyrumienią.

Ziemniaki dokładnie myjemy, zanurzamy w oleju z solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i układamy na płycie grillowej. Pieczemy do momentu, aż skórka ziemniaka będzie chrupiąca.

Ser kruszymy, dodajemy śmietankę, szczypiorek i koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy delikatnie, aby nie powstała nam pasta serowa. Gotowe, upieczone na chrupiąco ziemniaki  rozwijamy z folii, przekrawamy na pół i posypujemy kruszonym twarogiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA