Tataki z wołowiny z makaronem gryczanym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 300 g wołowiny
- oliwa
- sól i pieprz
Dressing:
- 30 ml octu ryżowego
- 30 ml mirinu
- 30 ml jasnego sosu sojowego
- 15 ml sosu tonkatsu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki imbiru
Makaron:
- 150 g makaronu gryczanego
- pół pokrojonego bakłażana
- 2 filiżanki pokrojonych shiitake
- ćwierć filiżanki pokrojonej fasolki szparagowej
- pół pęczka dymki
- ćwierć pęczka szparagów
- 2 łyżki prażonego sezamu
- 2 łyżki prażonych szalotek
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki dressingu dokładnie wymieszać.
Wołowinę przyprawić solą i pieprzem. Smażyć z obu stron przez 2 minuty – powinna pozostać krwista. Przełożyć ją do dressingu.
Bakłażan i grzyby usmażyć na oliwie. Makaron ugotować z fasolką i szparagami.
W dużej misce wymieszać makaron, bakłażan, grzyby, fasolę i szparagi. Skropić dressingiem, w którym moczyło się mięso, posypać szalotkami, dymką i sezamem.
Mięso pokroić w cienkie paski i podawać z przygotowanym wcześniej makaronem.
Wołowinę przyprawić solą i pieprzem. Smażyć z obu stron przez 2 minuty – powinna pozostać krwista. Przełożyć ją do dressingu.
Bakłażan i grzyby usmażyć na oliwie. Makaron ugotować z fasolką i szparagami.
W dużej misce wymieszać makaron, bakłażan, grzyby, fasolę i szparagi. Skropić dressingiem, w którym moczyło się mięso, posypać szalotkami, dymką i sezamem.
Mięso pokroić w cienkie paski i podawać z przygotowanym wcześniej makaronem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W