Tataki z wołowiny z makaronem gryczanym

Tataki z wołowiny z makaronem gryczanym
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 300 g wołowiny
  • oliwa
  • sól i pieprz
Dressing:
  • 30 ml octu ryżowego
  • 30 ml mirinu
  • 30 ml jasnego sosu sojowego
  • 15 ml sosu tonkatsu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki imbiru
Makaron:
  • 150 g makaronu gryczanego
  • pół pokrojonego bakłażana
  • 2 filiżanki pokrojonych shiitake
  • ćwierć filiżanki pokrojonej fasolki szparagowej
  • pół pęczka dymki
  • ćwierć pęczka szparagów
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • 2 łyżki prażonych szalotek
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki dressingu dokładnie wymieszać.
Wołowinę przyprawić solą i pieprzem. Smażyć z obu stron przez 2 minuty – powinna pozostać krwista. Przełożyć ją do dressingu.
Bakłażan i grzyby usmażyć na oliwie. Makaron ugotować z fasolką i szparagami.
W dużej misce wymieszać makaron, bakłażan, grzyby, fasolę i szparagi. Skropić dressingiem, w którym moczyło się mięso, posypać szalotkami, dymką i sezamem.
Mięso pokroić w cienkie paski i podawać z przygotowanym wcześniej makaronem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA