Zrazy po wielkopolsku z surówką z czerwonej kapusty
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 6 plastrów wołowiny na zrazy (udziec, rostbef)
- cebula
- 30 dag słoniny lub wędzonego boczeku
- 3 kromki razowego chleba
- 0,5 l rosołu do podlania
- mąka do oprószenia
- sól
- pieprz
- masło
- olej
Surówka z czerwonej kapusty:
- ¼ małej główki czerwonej kapusty
- cebula czerwona
- sól
- pieprz
- łyżka musztardy
- łyżka octu winnego
- 2 łyżki oleju
- 2 kiszone ogórki
- 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso oczyścić z błon i pokrój poprzecznie do włókien na możliwie duże plastry grubości ok. 1 cm. Następnie rozbij mięso tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Słoninę i cebulę pokrój drobno w kostkę.
Na każdy plaster mięsa nałóż cienką warstwę pokrojonej słoniny, posiekaną cebulę i rozkruszony drobno chleb. Plastry zwiń ciasno w ruloniki i zesznuruj nitką.
W rondlu na maśle z odrobiną oleju obsmaż zarazy ze wszystkich stron. Następnie podlej je rosołem i duś pod przykryciem na małym płomieniu. Co jakiś czas zrazy podlewaj rosołem. Zrazy duś do miękkości.
Przygotuj surówkę. Kapustę poszatkuj i przełóż do miski. Posól ją i wygnieć ręką. Następnie dodaj do niej posiekaną cebulę, ogórka kiszonego, łyżkę musztardy. Surówkę skrop octem winnym i olejem. Na końcu dopraw pieprzem i solą.
Podawaj zrazy z surówką. Smacznego!
Słoninę i cebulę pokrój drobno w kostkę.
Na każdy plaster mięsa nałóż cienką warstwę pokrojonej słoniny, posiekaną cebulę i rozkruszony drobno chleb. Plastry zwiń ciasno w ruloniki i zesznuruj nitką.
W rondlu na maśle z odrobiną oleju obsmaż zarazy ze wszystkich stron. Następnie podlej je rosołem i duś pod przykryciem na małym płomieniu. Co jakiś czas zrazy podlewaj rosołem. Zrazy duś do miękkości.
Przygotuj surówkę. Kapustę poszatkuj i przełóż do miski. Posól ją i wygnieć ręką. Następnie dodaj do niej posiekaną cebulę, ogórka kiszonego, łyżkę musztardy. Surówkę skrop octem winnym i olejem. Na końcu dopraw pieprzem i solą.
Podawaj zrazy z surówką. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W