Wegetariańska grochówka

Wegetariańska grochówka
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Wywar:
  • obierki z: selera, marchewki, korzenia pietruszki
  • kawałek pora
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
Zupa:
  • 1 cebula
  • 200 g włoszczyzny
  • 3 łyżki masła
  • 200 g ugotowanego grochu
  • 300 g boczniaków
  • majeranek
  • wędzona papryka
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wywar:


Czyste obierki z warzyw wyłożyć na blaszkę, skropić olejem i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200º C na 10-15 minut. Przełożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać 2 litrami wody i gotować.


Zupa:


Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Włoszczyznę umyć i obrać (obierki dołożyć do blachy w piekarniku). Zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Smażyć kilka minut.


W tym czasie pokroić boczniaki w paski, przesmażyć na osobnej patelni i dodać do garnka z warzywami. Dodać groch, zalać wywarem i gotować przez około 40 minut.


Zupę przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i majerankiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA