Wegetariańska grochówka
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Wywar:
- obierki z: selera, marchewki, korzenia pietruszki
- kawałek pora
- listek laurowy
- ziele angielskie
- kilka ziaren pieprzu
Zupa:
- 1 cebula
- 200 g włoszczyzny
- 3 łyżki masła
- 200 g ugotowanego grochu
- 300 g boczniaków
- majeranek
- wędzona papryka
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wywar:
Czyste obierki z warzyw wyłożyć na blaszkę, skropić olejem i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200º C na 10-15 minut. Przełożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać 2 litrami wody i gotować.
Zupa:
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Włoszczyznę umyć i obrać (obierki dołożyć do blachy w piekarniku). Zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Smażyć kilka minut.
W tym czasie pokroić boczniaki w paski, przesmażyć na osobnej patelni i dodać do garnka z warzywami. Dodać groch, zalać wywarem i gotować przez około 40 minut.
Zupę przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i majerankiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W