Minestrone
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 5)
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 150 g fasoli (drobny Jaś, borlotti)
- 2 cebule
- 1 łodyga selera naciowego
- ½ cukinii
- 150 g groszku cukrowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- ½ świeżego kopru włoskiego (fenkułu)
- 2 ziemniaki
- ok. 100 g suchego makaronu np. spaghetti (lub 150-200 g ryżu arborio)
- parmezan
- oliwa
- sól
- pieprz
- kilka łyżek pesto
- 1-1,5 l dobrego bulionu warzywnego lub drobiowego
- listki bazylii do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Fasolę namaczamy przez noc i gotujemy z listkiem laurowym do miękkości ewentualnie używamy tej z puszki. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, marchew i seler w bardzo drobną kosteczkę, a ziemniaki w średniej wielkości kawałki. Cukinię kroimy w kostkę podobnej wielkości jak ziemniaki, fenkuł kroimy w cienkie paseczki.
Na 2-3 łyżkach oliwy podsmażamy cebulę, jak się zeszkli dodajemy marchew, seler, koper włoski i podduszamy ok. 15 minut. Dodajemy ziemniaki, czosnek i całość zalewamy bulionem (możemy dorzucić również skórkę z parmezanu, jeśli mamy). Jak ziemniaki zmiękną, do zupy dorzucamy cukinię, fasolę i groszek cukrowy oraz makaron. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i pesto. Serwujemy z listkami bazylii, posypaną startym parmezanem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź