Minestrone

Minestrone
Oceń przepis:
65 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 5)
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 150 g fasoli (drobny Jaś, borlotti)
  • 2 cebule
  • 1 łodyga selera naciowego
  • ½ cukinii
  • 150 g groszku cukrowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • ½ świeżego kopru włoskiego (fenkułu)
  • 2 ziemniaki
  • ok. 100 g suchego makaronu np. spaghetti (lub 150-200 g ryżu arborio)
  • parmezan
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek pesto
  • 1-1,5 l dobrego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • listki bazylii do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Fasolę namaczamy przez noc i gotujemy z listkiem laurowym do miękkości ewentualnie używamy tej z puszki. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, marchew i seler w bardzo drobną kosteczkę, a ziemniaki w średniej wielkości kawałki. Cukinię kroimy w kostkę podobnej wielkości jak ziemniaki, fenkuł kroimy w cienkie paseczki.

Na 2-3 łyżkach oliwy podsmażamy cebulę, jak się zeszkli dodajemy marchew, seler, koper włoski i podduszamy ok. 15 minut. Dodajemy ziemniaki, czosnek i całość zalewamy bulionem (możemy dorzucić również skórkę z parmezanu, jeśli mamy). Jak ziemniaki zmiękną, do zupy dorzucamy cukinię, fasolę i groszek cukrowy oraz makaron. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i pesto. Serwujemy z listkami bazylii, posypaną startym parmezanem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA