Leniwe z prażoną bułką i śliwkami z patelni
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g twarogu
- 3 jaja
- 3 łyżki miękkiego masła
- 150 g mąki
- sól
Dodatki:
- ½ szklanki bułki tartej
- 300 g śliwek
- ok. 100 g masła do zrumienienia bułki + 1 łyżka do śliwek
- duża łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- uprażone na złoto płatki migdałowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło ucieramy z żółtkami, najlepiej mikserem, dodajemy sól. W wysokiej misce łączymy z twarogiem.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową, na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy. Dosypujemy część mąki, resztę wysypujemy na stolnicę i wykładamy na nią ciasto. Krótko zagniatamy.
Na podsypanej mąką stolnicy z ciasta formujemy dwa wałeczki i kroimy je na kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut od wypłynięcia.
Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy bułkę tartą, prażymy na złoty kolor. W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy na nią pokrojone na ćwiartki śliwki, polewamy je miodem. Na dość dużym ogniu, często podrzucając zawartość patelni, podsmażamy śliwki, tak żeby zmiękły, ale nie rozpadły się. Kluseczki dekorujemy śliwkami i prażoną bułką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź