Pierożki wonton z wieprzowiną

Pierożki wonton z wołowiną
Oceń przepis:
817 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę ryżową i sól wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, dokładnie rozcieramy łyżką i odstawiamy na 5 minut. Dosypujemy mąkę pszenną, mieszamy całość widelcem i przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Wieprzowinę przekładamy do miski, dodajemy do niej starty czosnek i imbir, doprawiamy całość sosem sojowym i drobno poszatkowaną kolendrą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Na dno garnka do gotowania na parze kładziemy wycięty kawałek papieru do pieczenia i za pomocą patyczka do szaszłyków robimy w nim dziurki.
Wlewamy wodę do drugiego garnka, nastawiamy na nim garnek z dziurkami i papierem i przykrywamy. Wodę zagotowujemy dopiero, jak będziemy mieli gotową pierwszą partię pierożków. Ciasto rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej, podsypując jeśli trzeba mąką pszenną.
Wycinamy krążki, na środek każdego kładziemy po czubatej łyżeczce farszu i zlepiamy pierożki. Można brzegi ciasta posmarować wodą, będą się lepiej kleiły.
Układamy na dnie garnka z papierem, ustawiamy nad wrzątkiem na ok. 5-7 minut.
Podajemy gorące, skropione sosem teriyaki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA