Pierogi gryczano-pszenne z cukinią i wędzonym serem z Wiżajn

Pierogi gryczano-pszenne z cukinią i wędzonym serem z Wiżajn
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki

Składniki:

  • 1/2 szklanki zmielonej na mąkę kaszy gryczanej (jak najmniej palonej)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • woda
  • sól
Z obu mąk, prawie gorącej wody i soli zagnieść dość długo ciasto i odstawić przykryte do odpoczęcia.

Reszta składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cukinię pokroić w drobną kostkę, obsmażyć krótko na 1/3 masła, doprawić solą, odstawić. Po kwadransie zlać sos spod cukinii, dodać ser tak samo pokrojony w kostkę. Wymieszać, doprawiając pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrajać krążki, nadziewać przygotowanym nadzieniem. Gotować w osolonej wodzie około 5 minut. Wyłowić i dać im czas na osączenie i wchłonięcie wody.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pozbawić nasion. Pokroić w równą elegancką małą kosteczkę.
Na roztopione na patelni pozostałe masło wrzucić pokrojone pomidory i posiekany majeranek, doprawić solą i pieprzem. Na takim sosie podawać gorące pierogi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA