Pierogi gryczano-pszenne z cukinią i wędzonym serem z Wiżajn
Oceń przepis:
Przygotował:
Gieno Mientkiewicz
- Seria kulinarna:
- Przez dziurkę od sera (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
Składniki:
- 1/2 szklanki zmielonej na mąkę kaszy gryczanej (jak najmniej palonej)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- woda
- sól
Z obu mąk, prawie gorącej wody i soli zagnieść dość długo ciasto i odstawić przykryte do odpoczęcia.
Reszta składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1/2 wędzonego serka z Wiżajn (ok. 25 dag)
- 1 duży dojrzały pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag masła
- sól, pieprz
- pęczek świeżego majeranku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w drobną kostkę, obsmażyć krótko na 1/3 masła, doprawić solą, odstawić. Po kwadransie zlać sos spod cukinii, dodać ser tak samo pokrojony w kostkę. Wymieszać, doprawiając pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrajać krążki, nadziewać przygotowanym nadzieniem. Gotować w osolonej wodzie około 5 minut. Wyłowić i dać im czas na osączenie i wchłonięcie wody.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pozbawić nasion. Pokroić w równą elegancką małą kosteczkę.
Na roztopione na patelni pozostałe masło wrzucić pokrojone pomidory i posiekany majeranek, doprawić solą i pieprzem. Na takim sosie podawać gorące pierogi.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pozbawić nasion. Pokroić w równą elegancką małą kosteczkę.
Na roztopione na patelni pozostałe masło wrzucić pokrojone pomidory i posiekany majeranek, doprawić solą i pieprzem. Na takim sosie podawać gorące pierogi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W