Pieczone pierożki
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Ciasto:
- 15 g drożdży
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- łyżka oleju
- sól
Farsz:
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 300 g pieczarek
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- białko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać mąkę, jajko i olej. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażyć, pod koniec doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Jajka pokroić w kostkę i razem z bułką tartą dodać do pieczarek, wszystko razem wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wycinać okręgi, na każdy nałożyć dużą łyżkę farszu. Brzegi posmarować białkiem, złożyć i zlepić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180° C około 20 minut, aż będą złoto-brązowe.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź