Cappellacci z dynią i masłem szałwiowym

Cappellacci z dynią i masłem szałwiowym
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 200 g mąki typ 00
  • semolina do podsypania
  • 8 jajek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 1 kg dyni
  • 200 g parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • masło
  • świeża szałwia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Uformuj z mąki kopczyk, zrób wgłębienie w środku i wbij 6 jajek. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, owiń folią i odstaw na 30 minut.

Usuń pestki z dyni, pokrój w mniejsze kawałki i piecz do miękkości (30-40 min) w 180º C. Usuń skórę, miąższ przeciśnij przez praskę lub sito, odsącz z nadmiaru soków. Wymieszaj z 2/3 tartego parmezanu i jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przełóż do rękawa cukierniczego i ostaw na 30 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkuj w maszynce do makaronu na grubość 2 mm. Wytnij kwadraty o boku 6 cm. Na każdy kwadrat wyciśnij trochę farszu, przykryj drugim kwadratem ciasta, zlep i uformuj rogalik. Koniecznie złącz jego brzegi. Gotuj cappellacci w osolonym wrzątku, 2 minuty od wypłynięcia.

Na patelni rozpuść masło z kilkoma listkami szałwii. Wrzuć ugotowane pierożki, obtocz w maśle i podawaj posypane resztą parmezanu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA