Cappellacci z dynią i masłem szałwiowym
Przygotował:
Matteo Brunetti
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 200 g mąki typ 00
- semolina do podsypania
- 8 jajek
- sól
- pieprz
- oliwa
- 1 kg dyni
- 200 g parmezanu
- gałka muszkatołowa
- masło
- świeża szałwia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Uformuj z mąki kopczyk, zrób wgłębienie w środku i wbij 6 jajek. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, owiń folią i odstaw na 30 minut.
Usuń pestki z dyni, pokrój w mniejsze kawałki i piecz do miękkości (30-40 min) w 180º C. Usuń skórę, miąższ przeciśnij przez praskę lub sito, odsącz z nadmiaru soków. Wymieszaj z 2/3 tartego parmezanu i jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przełóż do rękawa cukierniczego i ostaw na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkuj w maszynce do makaronu na grubość 2 mm. Wytnij kwadraty o boku 6 cm. Na każdy kwadrat wyciśnij trochę farszu, przykryj drugim kwadratem ciasta, zlep i uformuj rogalik. Koniecznie złącz jego brzegi. Gotuj cappellacci w osolonym wrzątku, 2 minuty od wypłynięcia.
Na patelni rozpuść masło z kilkoma listkami szałwii. Wrzuć ugotowane pierożki, obtocz w maśle i podawaj posypane resztą parmezanu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź