Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach (odc.5)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia rumuńska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Ciasto
350 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 wiejskie jajka
375 ml mleka
2 łyżki stopionego masła, plus masło do smażenia
Krem czekoladowo-orzechowy
3 łyżki masła
4 łyżki kakao
3 łyżki cukru
285 ml mleka
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub laska wanilii
4 żółtka wiejskich jajek, lekko roztrzepane
225 g zmielonych orzechów
250 ml śmietanki kremówki do ubicia
Sos jagodowy
czarne jagody lub maliny
cukier, do smaku
2 łyżeczki wiśniówki (niekoniecznie)
cukier puder, do posypania
Przygotowanie
W misce wymieszać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Zrobić dołek w mące, wbić jajka, wymieszać. Wlać stopione masło, wymieszać na gładko. Masło, kakao i cukier włożyć do miski, ustawionej na garnku z gotująca się wodą (tak, by dno miski nie dotykało powierzchni wody), wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy. Wlać (po trochu) mleko, wymieszać. Podgrzewać nad parą przez 15 minut, cały czas mieszając. Wlać (po trochu) lekko ubite żółtka, podgrzewać przez kolejne 10 minut, aż masa nabierze kremowej konsystencji. Dodać orzechy, wymieszać. Odstawić masę do ostygnięcia. Ubić na sztywno śmietanę i delikatnie wymieszać z ostudzoną masą. Rozgnieść jagody lub maliny z cukrem i wymieszać z wiśniówką (niekoniecznie). Maliny można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pesteczek. Na średnim ogniu rozgrzać małą patelnię teflonową. Wlać trochę stopionego masła i nałożyć chochelkę ciasta (langosze są grubsze od naleśników—należy wlać tyle ciasta, by powstał placek o grubości 2-3 naleśników). Smażyć przez 1-2 minuty, aż nabierze złotawego koloru, przewrócić i smażyć kolejną minutę. Zsunąć z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce (np. do lekko nagrzanego piekarnika). W ten sam sposób smażyć kolejne placki. Na każdy placek nałożyć pełną łyżkę masy czekoladowo-orzechowej, rozsmarować, zwinąć placek. Polać sosem jagodowym i posypać cukrem pudrem.
© Dave Myers i Si King
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia rumuńska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W