Japońskie kulki jaglane z komosą

Japońskie kulki jaglane z komosą
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 filiżanka kaszy jaglanej
  • 1 filiżanka komosy ryżowej
  • 1 filiżanka startego słodkiego ziemniaka
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka octu umeboshi
  • pół filiżanki tahiny
  • 1 łyżka tamari
  • 1 filiżanka posiekanej natki kolendry
  • ⅓ filiżanki białego sezamu
  • ⅓ filiżanki czarnego sezamu
  • oliwa
  • woda

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Opłukane kasze zalać 4 i pół filiżankami wody. Gotować pod częściowym przykryciem, aż wchłoną płyn. Przykryć i odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki, poza sezamem i oliwą wymieszać, przykryć i schłodzić przez całą noc.
Formować kulki wielkości orzechów włoskich. Połowę obtoczyć w białym, połowę w czarnym sezamie. Przełożyć na blachę natłuszczoną oliwą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut. Jeśli chcemy, żeby były równo zrumienione, w połowie pieczenia należy je odwrócić.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA