Japońskie kulki jaglane z komosą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 filiżanka kaszy jaglanej
- 1 filiżanka komosy ryżowej
- 1 filiżanka startego słodkiego ziemniaka
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka octu umeboshi
- pół filiżanki tahiny
- 1 łyżka tamari
- 1 filiżanka posiekanej natki kolendry
- ⅓ filiżanki białego sezamu
- ⅓ filiżanki czarnego sezamu
- oliwa
- woda
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Opłukane kasze zalać 4 i pół filiżankami wody. Gotować pod częściowym przykryciem, aż wchłoną płyn. Przykryć i odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki, poza sezamem i oliwą wymieszać, przykryć i schłodzić przez całą noc.
Formować kulki wielkości orzechów włoskich. Połowę obtoczyć w białym, połowę w czarnym sezamie. Przełożyć na blachę natłuszczoną oliwą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut. Jeśli chcemy, żeby były równo zrumienione, w połowie pieczenia należy je odwrócić.
Formować kulki wielkości orzechów włoskich. Połowę obtoczyć w białym, połowę w czarnym sezamie. Przełożyć na blachę natłuszczoną oliwą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut. Jeśli chcemy, żeby były równo zrumienione, w połowie pieczenia należy je odwrócić.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W