Mochi – japońskie ciastka ryżowe

Mochi – japońskie ciastka ryżowe
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.70

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Składniki:

  • 130 g mąki z ryżu kleistego (glutinous)
  • 32 g skrobi kukurydzianej
  • 35 g cukru
  • 195 g mleka
  • 15 g masła
Krem:
  • 130 g serka śmietankowego
  • 40 g cukru pudru
  • 200 g śmietanki 36%
  • 2 laski trawy cytrynowej
  • 1 limonka
Dodatkowo:
  • 1 dojrzałe mango
  • 50 g skrobi kukurydzianej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zrób krem. Śmietankę zagotuj na małym ogniu z cukrem i trawą cytrynową. Gotuj 10 minut, aż śmietanka złapie smak. Schłodź całkowicie, najlepiej przez całą noc.

Następnego dnia ubij z serkiem śmietankowym, a na koniec dodaj trochę startej skórki z limonki i cukier puder. Mango pokrój w kostkę.

Zrób ciasto. Wszystkie składniki oprócz masła umieść w misce i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać konsystencję gęstem śmietany. Przelej ciasto przez sitko. Przykryj folią, folię podziurkuj i wstaw do mikrofali na 4 minuty lub gotuj na parze przez 20 minut.

Do gotowej, zbitej masy dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj rękami, najlepiej w rękawiczkach, rozciągaj, aż ciasto będzie elastyczne.

Ciasto uformuj w rulon, podziel na kawałki. Rozwałkuj je na blacie podsypanym skrobią kukurydzianą. Każdy placuszek włóż do małej miseczki, nałóż śmietankowe nadzienie, włóż na środek trochę pokrojonego mango i zlep tak tak azjatyckie pierożki. Przełóż do papilotek. Gotowe!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA