Mochi – japońskie ciastka ryżowe
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
- 130 g mąki z ryżu kleistego (glutinous)
- 32 g skrobi kukurydzianej
- 35 g cukru
- 195 g mleka
- 15 g masła
Krem:
- 130 g serka śmietankowego
- 40 g cukru pudru
- 200 g śmietanki 36%
- 2 laski trawy cytrynowej
- 1 limonka
Dodatkowo:
- 1 dojrzałe mango
- 50 g skrobi kukurydzianej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zrób krem. Śmietankę zagotuj na małym ogniu z cukrem i trawą cytrynową. Gotuj 10 minut, aż śmietanka złapie smak. Schłodź całkowicie, najlepiej przez całą noc.
Następnego dnia ubij z serkiem śmietankowym, a na koniec dodaj trochę startej skórki z limonki i cukier puder. Mango pokrój w kostkę.
Zrób ciasto. Wszystkie składniki oprócz masła umieść w misce i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać konsystencję gęstem śmietany. Przelej ciasto przez sitko. Przykryj folią, folię podziurkuj i wstaw do mikrofali na 4 minuty lub gotuj na parze przez 20 minut.
Do gotowej, zbitej masy dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj rękami, najlepiej w rękawiczkach, rozciągaj, aż ciasto będzie elastyczne.
Ciasto uformuj w rulon, podziel na kawałki. Rozwałkuj je na blacie podsypanym skrobią kukurydzianą. Każdy placuszek włóż do małej miseczki, nałóż śmietankowe nadzienie, włóż na środek trochę pokrojonego mango i zlep tak tak azjatyckie pierożki. Przełóż do papilotek. Gotowe!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź