Pstrąg wędzony z sałatką i kremem chrzanowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Sałatka z wędzonego pstrąga
2 wędzone pstrągi (po 240 g)
1 duże jajko ugotowane na twardo i obrane
1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę bez pestek
1 szklanka oliwek różnych gatunków bez pestek (Kalamata, czarnych, zielonych) pokrojonych na kawałki
⅓ szklanki drobno posiekanej cebuli (najlepiej odmiany słodkiej)
5 łyżek świeżych liści kolendry
½ łyżeczki soli
½ świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki oliwy dobrej jakości
Krem chrzanowy
⅓ szklanki utartego twarożku
1 łyżka gotowego tartego chrzanu
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
chrupiąca bagietka, do podania
Przygotowanie sałatki
Z pstrągów usunąć skórę. Powinna się bez kłopotu zsunąć. Starannie usunąć ości. Ostrożnie odrywając kawałki mięsa, aby drobne ości pozostały przytwierdzone do kręgosłupa. Odłożyć na bok.
W krajalnicy pokroić jajko na plasterki. Obrócić o 90 stopni i pokroić jeszcze raz, aby powstały długie słupki. (Można to zrobić ostrym nożem.) W misce ostrożnie połączyć jajko, pomidory, oliwki, cebulę, kolendrę, sól, pieprz i oliwę.
Przygotowanie kremu chrzanowego
Wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce.
Rozłożyć mieszaninę z pomidorami na cztery osobne talerze. Na środku łyżką zrobić zagłębienie. Nałożyć krem chrzanowy, równomiernie rozdzielając porcje. Sos przykryć kawałkami ryby, przeznaczając po pół pstrąga na osobę. Podawać z bagietką.
© Jacques Pepin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W