Krewetki z woka ze smażonym surowym boczkiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 200 g sporych krewetek w pancerzykach (należy im ściąć czubki głów i ogonów oraz odnóża)
- 200 g surowego boczku
- pokrojonego na plasterki o grubości 2 mm
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
- 4 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej
- 3 dymki
- pokrojone na 4 cm kawałki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 szalotki
- drobno posiekane
- 3 gałązki kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Krewetki i pokrojony boczek włożyć do dwóch osobnych miseczek. Do każdej miseczki dodać łyżkę sosu rybnego, ½ łyżki cukru, 1 łyżkę trawy cytrynowej, 1 łyżkę posiekanego czosnku, ½ łyżeczki pieprzu.
Wymieszać, marynować przez 15 minut. Do rozgrzanego woka wlać olej, podsmażyć szalotki i pozostałe 2 łyżki trawy cytrynowej, aż puści aromat. Włożyć boczek, smażyć przez 2 minuty na dużym ogniu. Dodać krewetki, smażyć aż zmienią kolor, dodać dymkę, smażyć, potrząsając kolejną minutę.
Wyłożyć na talerz, udekorować gałązkami kolendry. Podawać z ryżem jaśminowym.
Wymieszać, marynować przez 15 minut. Do rozgrzanego woka wlać olej, podsmażyć szalotki i pozostałe 2 łyżki trawy cytrynowej, aż puści aromat. Włożyć boczek, smażyć przez 2 minuty na dużym ogniu. Dodać krewetki, smażyć aż zmienią kolor, dodać dymkę, smażyć, potrząsając kolejną minutę.
Wyłożyć na talerz, udekorować gałązkami kolendry. Podawać z ryżem jaśminowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W