Gulasz ziemniaczany z onsenu Nyuto
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 duży ziemniak yamato (czasami nazywany górskim ziemniakiem)
- ½ korzenia łopianu (około 1 szklanka, posiekanego)
- 400 g boczku, bez skóry i kości
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 50 g masła
- 1 szklanka shitataki (nitki konnyaku)
- 1,5 litra wrzącej wody lub bulionu dashi
- ¼ szklanki sake
- 150 g grzybów shimeji
- 150 g grzybów enoki
- ½ szklanki pasty miso
- 2 japońskie pory lub 1 duży zwykły por, pokrojony ukośnie
- garść japońskiej pietruszki (seri), nazywanej chińskim selerem
Sugerowana wersja:
- kluski z batatów
- 1 duży batat
- około ¼ szklanki mąki pszennej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zetrzyj ziemniaka na tarce o drobnych oczkach i gotową masę włóż do lodówki na noc. Jeśli wolisz kluski z batatów, zrób w batacie dziurki widelcem i piecz go w 180ºC przez godzinę, albo do zmięknięcia warzywa. Poczekaj chwilę, aż wystygnie, obierz go i przeciśnij przez sito. Dodawaj po trochu mąki i mieszaj, aż powstanie ciasto. Uformuj z ciasta kulki i odłóż na bok.
Umyj korzeń łopianu i oskrob jego skórkę tępą stroną noża, aby pozbyć się brudu. Skórki nie obieraj. Zestrugaj korzeń do miski z wodą i odrobiną octu lub soku z cytryny. Poczekaj 10 minut, aż korzeń nasiąknie, a woda zrobi się brązowa. Odcedź tuż przed użyciem.
Pokrój boczek w długie paski, a potem na 2,5 cm kawałki. Rozgrzej olej sezamowy i masło w dużym rondlu. Dodaj boczek. Mieszaj, aż zrobi się brązowy. Dodaj korzeń łopianu, shitataki i zamieszaj.
Dolej wodę (lub wywar), sake i zagotuj. Zbierz z powierzchni szum. Nałóż do sitka pastę miso, zanurz sitko w płynie i zamieszaj, aż pasta rozpuści się w gulaszu.
Dodaj grzyby i pory. Wrzuć kulki ziemniaczane (albo kluski z batatów). Poczekaj, aż ziemniaki wypłyną na powierzchnię, a grzyby i pory zmiękną. Zdejmij danie z ognia, posyp japońską pietruszką i serwuj.
Uwaga:
Japońska pietruszka dostępna jest w azjatyckich sklepach spożywczych. Czasem nazywa się ją chińskim selerem.
Umyj korzeń łopianu i oskrob jego skórkę tępą stroną noża, aby pozbyć się brudu. Skórki nie obieraj. Zestrugaj korzeń do miski z wodą i odrobiną octu lub soku z cytryny. Poczekaj 10 minut, aż korzeń nasiąknie, a woda zrobi się brązowa. Odcedź tuż przed użyciem.
Pokrój boczek w długie paski, a potem na 2,5 cm kawałki. Rozgrzej olej sezamowy i masło w dużym rondlu. Dodaj boczek. Mieszaj, aż zrobi się brązowy. Dodaj korzeń łopianu, shitataki i zamieszaj.
Dolej wodę (lub wywar), sake i zagotuj. Zbierz z powierzchni szum. Nałóż do sitka pastę miso, zanurz sitko w płynie i zamieszaj, aż pasta rozpuści się w gulaszu.
Dodaj grzyby i pory. Wrzuć kulki ziemniaczane (albo kluski z batatów). Poczekaj, aż ziemniaki wypłyną na powierzchnię, a grzyby i pory zmiękną. Zdejmij danie z ognia, posyp japońską pietruszką i serwuj.
Uwaga:
Japońska pietruszka dostępna jest w azjatyckich sklepach spożywczych. Czasem nazywa się ją chińskim selerem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W