Szczęki tuńczyka teriyaki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 duża lub 2 małe szczęki tuńczyka
- japońskie pory, w słupkach, do serwowania
- starty imbir, do serwowania
Glazura teriyaki:
- 250 ml sosu sojowego
- 200 ml sake
- 200 ml mirinu
- 80 g cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W małym rondlu umieść składniki glazury teriyaki i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
Rozgrzej grill i piecz na nim szczęki tuńczyka przez 15-20 minut, odwracając je co jakiś czas. Posmaruj rybę glazurą i kontynuuj grillowanie, nakładając kolejne warstwy glazury, aż zrobi się błyszcząca i ciemna.
Serwuj z japońskim porem i startym imbirem.
Rozgrzej grill i piecz na nim szczęki tuńczyka przez 15-20 minut, odwracając je co jakiś czas. Posmaruj rybę glazurą i kontynuuj grillowanie, nakładając kolejne warstwy glazury, aż zrobi się błyszcząca i ciemna.
Serwuj z japońskim porem i startym imbirem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W