Halibut wędzony pieczony w kapuście pod skorupką z ziemniaków
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 4)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kg wędzonych kawałków halibuta
- 1 kg ziemniaków na pure, typu C
- 1 główka młodej kapusty lub pół główki „starej”
- 1 duża biała cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka kminku
- kilka świeżych liści laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól
- biały pieprz
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu winnego białego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ pęczka koperku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kapustę umyj, podziel na 4 części, poszatkuj bardzo drobno. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek rozgnieć nożem na płask.
W garnku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj łyżkę masła oraz kminek, świeży liść laurowy i ziarna ziela angielskiego (dla chętnych małe chili) do tego cebulę i czosnek, skarmelizuj i dopiero wtedy dodaj poszatkowaną kapustę. Przesmaż wszystko i podlej wodą tak, aby przykryła kapustę. Wodę posól, dodaj cukier oraz ocet. Podduszaj wszystko, aż kapusta zmięknie, potem zredukuj najbardziej jak się da, na wolnym ogniu.
Z ugotowanych wcześniej ziemniaków zrób puree, dodaj oliwę, sól, biały pieprz i gałkę muszkatołową. Drobno posiekaj koperek, dodaj do kapusty i wymieszaj.
W naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie trochę kapusty, a na niej wędzonego halibuta bez skóry. Na niego i wokół niego ułóż resztę kapusty. Na wierzch ułóż puree z ziemniaków i rozprowadź je po całości widelcem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut, aż ziemniaki się zezłocą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź