Meksykańskie tacos z rybą i salsą z ananasa
- Seria kulinarna:
- Jamie and Jimmy's Food Fight Club 4 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- puszka fasoli cannellini 400 g
- 8 dużych pszennych tortilli
- oliwa
- 4 filety z czarniaka lub dorsza, o wadze 200 g każdy, ze skórą, bez ości
- 1 cytryna
- kilka gałązek mięty
Biały sos czosnkowy:
- główka czosnku
- 150 g gęstej kwaśnej śmietany
- 1 limonka
- kilka gałązek pietruszki
Salsa z ananasa:
- 1 niewielki ananas
- 2 świeże chili, zielone i czerwone
- mały pęczek mięty
- 1 mała czerwona cebula
- 2 limonki
- oliwa extra vergine
Guacamole:
- 1 mała czerwona cebula
- 2 dymki
- 1-2 chili
- 3 dojrzałe awokado
- 2 dojrzałe pomidory
- kilka gałązek mięty
- 1 limonka
Surówka:
- 1 mała czerwona kapusta
- 1 świeże chili jalapeño
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Główkę czosnku w całości umieść na blasze i piecz przez mniej więcej godzinę. Obierz ananasa i pokrój w podłużne cząstki, wykrawając środek. Kawałki ananasa smaż na suchej patelni przez mniej więcej 4 minuty, aż się zrumienią. Posiekaj, przełóż do miski wraz sokiem. Pokrój drobno chili i listki mięty. Posiekaj cebulę. Wymieszaj z ananasem, wciśnij sok z limonek, wlej trochę oliwy, posól do smaku. Przygotuj guacamole. Na dużej desce pokrój w kostkę cebulę, pokrój dymkę oraz chili. Wyjmij pestki z awokado i wygarnij miąższ. Z pomidorów usuń gniazda nasienne. Wymieszaj wszystko na desce, siekając i przegarniając nożem. Posyp listkami mięty, wciśnij limonkę, polej łyżką oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Poszatkuj kapustę, pokrój cienko jalapeño, wymieszaj w misce z kapustą i octem. Upieczony czosnek wyciśnij z łupinek i rozgnieć, po czym wymieszaj ze śmietaną (lub jogurtem naturalnym, w lżejszej wersji). Dodaj sok z limonki i trochę oliwy, posól do smaku, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Osączoną fasolę smaż na suchej patelni na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż fasolki zaczną pękać. Przełóż do miski, trzymaj w cieple. Włóż tortille do piekarnika stygnącego po pieczeniu czosnku, by się ogrzały. Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, wstaw na średni ogień, wlewając trochę oliwy. Filety posyp solą i skórką otartą z cytryny, po czym ułóż na patelni skórą do dołu. Smaż przez 4 minuty, delikatnie przyciskając łopatką. Przewróć i smaż przez kolejne 3 minuty. Podgrzane tortille ułóż na półmisku. Nałóż guacamole i surówkę oraz rozdrobnione na płatki kawałki ryby. Umieść na wierzchu po łyżce salsy ananasowej, czosnkowej śmietany, na to nałóż trochę fasoli. Posyp posiekanymi listkami mięty i pokrojonym w poprzek chili. Możesz podawać z dodatkowymi cząstkami limonki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź