Meksykańskie tacos z rybą i salsą z ananasa

Meksykańskie tacos z rybą i salsą z ananasa
Oceń przepis:
64 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Jamie and Jimmy's Food Fight Club 4 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • puszka fasoli cannellini 400 g
  • 8 dużych pszennych tortilli
  • oliwa
  • 4 filety z czarniaka lub dorsza, o wadze 200 g każdy, ze skórą, bez ości
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek mięty
Biały sos czosnkowy:
  • główka czosnku
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 limonka
  • kilka gałązek pietruszki
Salsa z ananasa:
Guacamole:
Surówka:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Główkę czosnku w całości umieść na blasze i piecz przez mniej więcej godzinę. Obierz ananasa i pokrój w podłużne cząstki, wykrawając środek. Kawałki ananasa smaż na suchej patelni przez mniej więcej 4 minuty, aż się zrumienią. Posiekaj, przełóż do miski wraz sokiem. Pokrój drobno chili i listki mięty. Posiekaj cebulę. Wymieszaj z ananasem, wciśnij sok z limonek, wlej trochę oliwy, posól do smaku. Przygotuj guacamole. Na dużej desce pokrój w kostkę cebulę, pokrój dymkę oraz chili. Wyjmij pestki z awokado i wygarnij miąższ. Z pomidorów usuń gniazda nasienne. Wymieszaj wszystko na desce, siekając i przegarniając nożem. Posyp listkami mięty, wciśnij limonkę, polej łyżką oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Poszatkuj kapustę, pokrój cienko jalapeño, wymieszaj w misce z kapustą i octem. Upieczony czosnek wyciśnij z łupinek i rozgnieć, po czym wymieszaj ze śmietaną (lub jogurtem naturalnym, w lżejszej wersji). Dodaj sok z limonki i trochę oliwy, posól do smaku, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Osączoną fasolę smaż na suchej patelni na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż fasolki zaczną pękać. Przełóż do miski, trzymaj w cieple. Włóż tortille do piekarnika stygnącego po pieczeniu czosnku, by się ogrzały. Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, wstaw na średni ogień, wlewając trochę oliwy. Filety posyp solą i skórką otartą z cytryny, po czym ułóż na patelni skórą do dołu. Smaż przez 4 minuty, delikatnie przyciskając łopatką. Przewróć i smaż przez kolejne 3 minuty. Podgrzane tortille ułóż na półmisku. Nałóż guacamole i surówkę oraz rozdrobnione na płatki kawałki ryby. Umieść na wierzchu po łyżce salsy ananasowej, czosnkowej śmietany, na to nałóż trochę fasoli. Posyp posiekanymi listkami mięty i pokrojonym w poprzek chili. Możesz podawać z dodatkowymi cząstkami limonki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA