Placki marchewkowe z musem chrzanowym z awocado – Edyta Kądziela
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 5 marchewek
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- jajko
- łyżka imbiru
- awocado
- korzeń chrzanu
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- szczypior
- 1 cebula
- pomidory (do przybrania)
- sól, pieprz, oliwa, sok z połowy cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchewkę ścieram w większości na dużych, warzywnych oczkach, resztę na drobnych, łączę z jajkiem, mąką kukurydzianą, startym imbirem, przyprawiam solą i pieprzem i formuję placuszki, które przed pieczeniem pędzluję z obu stron oliwą. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni C i wykładam placki na papier do pieczenia. Wkładam na 25 min do piekarnika, w międzyczasie przewracając na obie strony, żeby się ładnie zrumieniły. Obieram awocado i kroję w kostkę, ścieram korzeń chrzanu na drobnych oczkach tarki, łączę z jogurtem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i miksuję. Po 25 minutach wyjmuję placki z piekarnika, na każdym kładę pomidora, cebulę i podaję z musem przyozdobionym "oczkami" ze szczypioru.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W