Placki z mozzarellą i salsą pomidorową
Oceń przepis:
Przygotował:
Daria Ładocha
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 250 g mąki z ciecierzycy
- 50 g mąki ryżowej
- 2 jajka
- 150 ml mleka ryżowego
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka oleju
- ćwierć łyżeczki soli
- szczypta oregano
- szczypta suszonej bazylii
- sok z cytryny
- mozzarella
Salsa:
- 3 duże pomidory bez skórki
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka liści bazylii
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę z ciecierzycy i ryżu zmieszaj z mlekiem i wodą za pomocą trzepaczki lub miksera. Dodaj sok z cytryny, przyprawy, jajka i olej. Ciasto odstaw do lodówki na co najmniej godzinę (a najlepiej dłużej).
Pomidory pokrój w drobną kostkę (nie miksuj!), zmieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobno posiekaną bazylią, dopraw solą i pieprzem.
Placki smaż na rozgrzanej i posmarowanej lekko olejem patelni na złocisty kolor. Na gorące placki nakładaj plastry mozzarelli tak, by się roztopiła, i podawaj z salsą.
Pomidory pokrój w drobną kostkę (nie miksuj!), zmieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobno posiekaną bazylią, dopraw solą i pieprzem.
Placki smaż na rozgrzanej i posmarowanej lekko olejem patelni na złocisty kolor. Na gorące placki nakładaj plastry mozzarelli tak, by się roztopiła, i podawaj z salsą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W