Placki ziemniaczane podane z wędzonym łososiem i sałatką z ogórka i rzodkiewki

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Placki: wymieszaj starte ziemniaki z cebulą i odciśnij jak najwięcej soku przez drobne sito. Następnie dodaj jajko i mąkę, dopraw solą i pieprzem. Szybko wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju i smaż po 2-3 placki na raz. Odwróć placki jak brzegi będą złociste i podsmaż drugą stronę.
Wyciągnij gotowe placki i odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Przełóż placki na talerz, dodaj kawałki wędzonego łososia lub tuńczyka na każdy placek oraz po kleksie śmietany. Dodaj po łyżeczce kawioru i posyp koperkiem.
Sałatka: wymieszaj ogórki, rzodkiewki i koperek razem. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem i podawaj z plackami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA