Placuszki z kukurydzą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
- Ilość osób:
- 1
Przygotowanie:
Składniki:3 łyżki oliwy albo oleju z otrębów ryżowych
1 mała, posiekana cebula
1 łyżka posiekanych łodyg kolendry
2 anchois
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 filiżanka ziaren kukurydzy
1 filiżanka startego słodkiego ziemniaka
1 starta, odciśnięta cukinia
1 filiżanka fasoli z puszki
pół filiżanki posiekanych liści mięty
pół łyżki soli
pół filiżanki mąki ryżowej albo z ciecierzycy
1 limetka
Przygotowanie:
Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę i łodygi kolendry. Dodać anchois i czosnek. Smażyć przez chwilę, a potem wrzucić warzywa. Zamieszać i zdjąć z ognia.
Fasolę rozdrobnić blenderem. Wymieszać ze smażonymi warzywami, dodać sól i miętę. Powoli wsypywać mąkę, robiąc zwarte ciasto.
Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Uformować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich. Spłaszczyć i smażyć na złoty kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W