Górka cielęca w cytrynowym sosie z ziemniakami puree i cukinią z pomidorami
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 700 g oczyszczonej górki cielęcej
- 3 cytryny
- 10 ziaren zielonego pieprzu
- ½ łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ kostki masła
- ½ szklanki wytrawnego białego wina
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- ¼ cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- ½ szklanki bułki tartej
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 400 g ziemniaków
- ¼ kostki masła
- ¼ szklanki śmietanki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 400 g cukini
- 100g pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso przyprawić i obsmażać po 2 minuty z każdej ze stron. W tym czasie w malakserze zmiksować bułkę tartą i natkę pietruszki na jednolitą zieloną posypkę. Obsmażone mięso posmarować musztardą, obsypać posypką i wstawić do pieczenia w temperaturze 160 st.C przez ok. 20 minut. Ziemniaki obrać i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić, odparować i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki wymieszać z masłem i śmietanką, doprawić. Mięso wyjąć z piekarnika, zdjąć z patelni i odstawić, aby odpoczęło. W tym czasie na pozostałym w patelni smaku zeszklić cebulę i koncentrat pomidorowy, dodać rozgniecione ziarna pieprzu, startą skórkę z jednej cytryny i sok cytrynowy. Dodać wino i odparować do konsystencji sosu. Całość zaciągnąć masłem. Na małej ilości oliwy szybko obsmażyć krążki cukini, doprawić solą i pieprzem i wymieszać z pomidorkami koktajlowymi. Na półmisek wycisnąć z worka cukierniczego ziemniaczane puree. Ułożyć na tym cukinię. Cielęcinę pokroić w plastry i ułożyć na rozlanym sosie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W