Naleśniki z owocami na ciepło

Naleśniki z owocami na ciepło
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Spalony? (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • Składniki naleśników:
  • 200 ml mleka 2%
  • 50 ml wody
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii lub esencja waniliowa
  • masło klarowane do smażenia

Składniki farszu:

Składniki owoców:

  • 50 g mrożonych truskawek
  • 100 g mrożonych malin
  • 100 g mrożonych owoców leśnych
  • miód i cukier trzcinowy do smaku
  • karambola do dekoracji
  • świeża mięta

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Naleśniki: mleko, wodę, jajka, oliwa z oliwek, miód, cukier trzcinowy oraz nasiona z laski wanili przełożyć do głębokiego naczynia i zmiksować do jednolitej konsystencji. Dodać mąkę i miksować do momentu dokładnego połączenia się składników ze sobą, tak by nie pozostawały w nich gródki. Na małą patelnię dać odrobinę klarowanego masła i wylać cienką warstwę przygotowanego ciasta. Naleśniki usmażyć z obu stron na złoty kolor.

Przygotowanie farszu:
Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelnię wrzucić niewielką ilość masła klarowanego, dodać jabłka, goździki, cynamon, sok z cytryny i smażać cały czas mieszając przez około 5 minut.
Całość doprawić do smaku miodem i ponownie podsmażać do momentu powstania jednolitej masy. Z gotowego farszu wyjąć goździki. Nałożyć cienką warstwę na naleśniki, a następnie złożyć.

Przygotowanie owoce na ciepło:
Owoce przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu lekkiego rozgotowania. Całość doprawić miodem i cukrem trzcinowym do smaku.

Naleśniki podawać z ciepłymi owocami udekorowane miętą i plasterkami karamboli.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA