Naleśniki z owocami na ciepło
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Spalony? (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- Składniki naleśników:
- 200 ml mleka 2%
- 50 ml wody
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 30 g cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii lub esencja waniliowa
- masło klarowane do smażenia
Składniki farszu:
Składniki owoców:
- 50 g mrożonych truskawek
- 100 g mrożonych malin
- 100 g mrożonych owoców leśnych
- miód i cukier trzcinowy do smaku
- karambola do dekoracji
- świeża mięta
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Naleśniki: mleko, wodę, jajka, oliwa z oliwek, miód, cukier trzcinowy oraz nasiona z laski wanili przełożyć do głębokiego naczynia i zmiksować do jednolitej konsystencji. Dodać mąkę i miksować do momentu dokładnego połączenia się składników ze sobą, tak by nie pozostawały w nich gródki. Na małą patelnię dać odrobinę klarowanego masła i wylać cienką warstwę przygotowanego ciasta. Naleśniki usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie farszu:
Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelnię wrzucić niewielką ilość masła klarowanego, dodać jabłka, goździki, cynamon, sok z cytryny i smażać cały czas mieszając przez około 5 minut.
Całość doprawić do smaku miodem i ponownie podsmażać do momentu powstania jednolitej masy. Z gotowego farszu wyjąć goździki. Nałożyć cienką warstwę na naleśniki, a następnie złożyć.
Przygotowanie owoce na ciepło:
Owoce przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu lekkiego rozgotowania. Całość doprawić miodem i cukrem trzcinowym do smaku.
Naleśniki podawać z ciepłymi owocami udekorowane miętą i plasterkami karamboli.
Przygotowanie farszu:
Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelnię wrzucić niewielką ilość masła klarowanego, dodać jabłka, goździki, cynamon, sok z cytryny i smażać cały czas mieszając przez około 5 minut.
Całość doprawić do smaku miodem i ponownie podsmażać do momentu powstania jednolitej masy. Z gotowego farszu wyjąć goździki. Nałożyć cienką warstwę na naleśniki, a następnie złożyć.
Przygotowanie owoce na ciepło:
Owoce przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu lekkiego rozgotowania. Całość doprawić miodem i cukrem trzcinowym do smaku.
Naleśniki podawać z ciepłymi owocami udekorowane miętą i plasterkami karamboli.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W